Všetko po starom. Opozícia sa opäť háda

Jednota opozície sa rýchlo roztopila ako jarný sneh. KDH a SaS sa začali sporiť o to, kto má navrhnúť kandidáta na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. Jeho voľbu predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) vypísal na 19. mája, do 8. mája majú strany navrhnúť nominantov.

29.04.2015 12:00
nkú, najvyšší kontrolný úrad, Foto: ,
Po troch rokoch patového stavu sa parlament pokúsi 19. mája zvoliť predsedu NKÚ.
debata (40)

Opozičné strany ešte minulý týždeň tvrdili, že odvolávanie Jána Figeľa (KDH) z funkcie podpredsedu parlamentu, ktoré navrhol a potom stiahol Smer, ich zomklo.

Svornosť im však nevydržala dlho. Po víkendovom ohlásení Pellegriniho, že sa parlament pokúsi po troch rokoch patu opäť zvoliť predsedu NKÚ, začali spory. SaS tvrdí, že kandidáta má postaviť ona, KDH si to nemyslí a chystá vlastné mená.

Post patrí opozícii a po parlamentných voľbách v marci 2012 pripadol SaS. Po rozpade liberálneho klubu nominovalo kandidáta KDH s podporou viacerých kolegov z opozície. Išlo o Maroša Žilinku, ktorého meno je v hre aj dnes. Pred hlasovaním v máji 2013 ho však opozícia stiahla, keďže voľba mala byť tajná, hoci žiadali verejnú. Figeľ v utorok označil Žilinku aj Pavla Hrušovského, o ktorom sa tiež hovorilo, za dobré mená. Nevylúčil však, že KDH napokon príde s iným.

Líder SaS Richard Sulík pripomína, že podľa dohody majú nárok na post šéfa NKÚ liberáli. V súvislosti s možnou nomináciou uviedol exposlanca SaS Milana Laurenčíka, ktorý je v súčasnosti starostom Terchovej. Hovoril aj o tom, že strana by mohla navrhnúť aj nestraníka.

Ktorá strana má postaviť kandidáta, Pavol Hrušovský (KDH) nepovedal. „Post šéfa NKÚ patrí opozícii a nechcem komentovať vyjadrenia predsedov strán opozície, ktorí komunikujú tento postoj rôzne,“ reagoval pre Pravdu Hrušovský s tým, že sa ešte budú viesť rozhovory v rámci opozície. Do 8. mája je termín na predloženie kandidátov, dovtedy je podľa neho čas na rokovania.

Strana Most-Híd nenavrhne vlastného kandidáta. Podľa predsedu strany Bélu Bugára podporí opozičného kandidáta.

NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS). Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Naposledy vládna strana podmienila túto voľbu dohodou opozície na jednom mene. Pellegrini nepovedal, či táto podmienka stále trvá.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #NKÚ #KDH #Most-Híd #Richard Sulík #Pavol Hrušovský #Ján Figeľ #SASKA