Detské nemocnice potrebujú darcov

Moderná medicína dokáže zachrániť deti, ktoré sa narodili len v 24. či 25. týždni s pôrodnou váhou len do tisíc gramov. Prežiť im pomáha výhrevné lôžko či inkubátor. Detské nemocnice sa bez nich nedokážu zaobísť. Pretože stoja nad 10-tisíc eur, nemocnice sú odkázané na darcov a sponzorov.

29.04.2015 16:00
inkubátor, Dana Dolníková, vyhrievané lôžko,... Foto: ,
Primárka Neonatologickej kliniky intenzívnej medicíny DFNsP na bratislavských Kramároch Dana Dolníková vysvetľuje výhody výhrevného lôžka pre novorodenca.
debata (3)

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou na bratislavských Kramároch takéto špeciálne vybavenie potrebuje pre viac ako 250 malých pacientov ročne. V súčasnosti má šesť výhrevných lôžok a desať inkubátorov, využila by aj viac.

„Ročne sa v našej nemocnici staráme o viac ako 500 patologických novorodencov a viac ako polovica z nich potrebuje liečbu na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ povedal riaditeľ detskej fakultnej nemocnice Ladislav Kužela. S hmotnosťou pod 1¤500 gramov hospitalizujú približne 25 detí.

Predčasné narodené deti s poruchami adaptácie či s vrodenými chybami majú problémy s trávením, zle vyvinuté pľúca, hrozí im poškodenie zraku aj centrálneho nervového systému, nedokážu si udržať telesnú teplotu. Tú im dokáže zabezpečiť inkubátor či výhrevné lôžko.

„Tieto lôžka sú neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o chorého novorodenca. Dieťatko nemá nijaký podkožný tuk, nemá možnosť vytvoriť si teplo, a to mu dokáže zabezpečiť inkubátor či výhrevné lôžko. Tie udržiavajú teplotu podľa toho, ako ju nastavíme, aby dieťa netrpelo výkyvmi, ktoré majú nepriaznivé dôsledky na jeho ďalší vývoj,“ dodala primárka Neonatologickej kliniky intenzívnej medicíny detskej fakultnej nemocnice Dana Dolníková.

Do konca roka by klinika mala dostať štyri nové výhrevné lôžka, ktoré jej pomôže zaobstarať spoločnosť Lidl Slovensko. Pripravila projekt predaja CD s troma slovenskými rozprávkami Janko Hraško, Tri prasiatka a Soľ nad zlato. Výnos venuje na nákup 14 inkubátorov a výhrevných lôžok aj pre ďalšie štátne nemocnice.

Na neonatologické oddelenie v Univerzitnej nemocnici v Košiciach zas pribudli dva monitory dychu novorodencov, ktoré včas odhalia u dojčiat hrozbu syndrómu náhleho úmrtia. „Oddelenie tak má celkovo k dispozícii 12 monitorov dychu, posledné dva získalo v týchto dňoch darom od Nadácie Križovatka, ktorá ich zakúpila z verejnej zbierky,“ informovala hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Monitor zaznamenáva pohyby dieťaťa, zelené svetlo signalizuje, že je všetko v poriadku. Ak sa však dýchanie dieťaťa zastaví alebo sa spomalí, zapne sa zvuková signalizácia. Syndróm náhleho alebo neočakávaného úmrtia dojčiat je diagnóza, ktorá spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zastavením dychu v spánku bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #detská lekárka #detská nemocnica #novorodenci #inkubátor