Slovensko musí vysvetľovať, prečo diskriminuje rómske deti

Dva mesiace má Slovensko na vysvetlenie niektorých otázok týkajúcich sa zákonov i praxe, ktoré vedú k diskriminácii rómskych detí na školách.

29.04.2015 17:05
rómovia, osada Foto: ,
Slovensko musí Európskej komisii vysvetliť prax na školách. Podľa nej totiž na nich dochádza k segregácii a tým k diskriminácii rómskych detí. /Ilustračné foto/
debata

Európska komisia kvôli tomu začala s Bratislavou v stredu proces, ktorý môže teoreticky skončiť až pred európskym súdom. Tento krok privítala Amnesty International i ďalšie mimovládne organizácie.

„Diskrimináciu vo vzdelávaní na základe rasového či etnického pôvodu európske právo zakazuje,“ pripomenul hovorca Európskej komisie Christian Wigand. Slovensko sa tak dostalo do podobného procesu, aký začala komisia minulý rok v septembri s Českom.

Podľa európskej šéfky organizácie Amnesty International Iverny McGowanovej je šokujúce, že sú rómske deti na Slovensku aj v súčasnosti stále systematicky segregované od väčšinovej populácie a umiestňované v osobitných školách. „Žiadnemu dieťaťu by nemal byť odopretý rovný prístup k vzdelávaniu, to je základné ľudské právo,“ uviedla McGowanová.

Na Slovensku žije podľa štúdie z roku 2013 vyše 400-tisíc Rómov. To je takmer štvornásobne viac, ako vyplýva z výsledkov posledného sčítania ľudu z roku 2011. Väčšina z nich býva v asi 800 osadách na strednom a východnom Slovensku.

Štúdia: Slovenským Rómom chýba vzdelanie i práca

Zhruba desatina domov v osadách nemá prístup k pitnej vode a nie je napojená ne elektrickú energiu. Podľa odborníkov chýba Rómom vzdelanie, mnohí z nich nemajú prácu a sú odkázaní na finančnú pomoc od štátu.

Vo svojej správe z roku 2013 ombudsmanka Jana Dubovcová dospela k záveru, že Rómovia sú v oblasti vzdelávania a prístupu k nemu nepriamo diskriminovaní, keď sa napríklad nemôžu vzdelávať vo vlastnej reči a že nie je vylúčená ich segregácia od väčšinovej populácie.

Amnesty International pripomenula, že OSN vlani vyzvala Slovensko, aby problém riešilo, ale vláda odporúčanie odmietla s tým, že so všetkými žiakmi sa zaobchádza rovnako. „Komisia si konečne dupla. Rozhodnutie je varovaním pre slovenskú vládu i pre všetky členské krajiny, že diskriminácia tolerovaná nebude,“ uviedol výkonný riaditeľ Európskeho strediska pre rómske práva (ERRC) Andras Uljaky. Pripomenul, že po konaní s Českom je to druhý prípad, kedy európska exekutíva využíva svoje právne nástroje k tlaku na vlády tak, aby ukončili trvajúcu a systematickú diskrimináciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Rómovia #školy #diskriminácia