Oslavy 1. mája budú mať tisíce podôb

Tradičné majálesy aj netradičné podujatia, farmársky jarmok či bozkávanie pod hradnou čerešňou, čistenie doliny či jazda historickej električky, koncerty či hradné slávnosti, aj také podoby bude mať 1. máj v rôznych častiach Slovenska. Samozrejme, nebudú chýbať ani oslavy Sviatku práce.

30.04.2015 14:00
oslavy, folklór, veselica, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Bratislavský majáles na Tyršovom nábreží bude mať podobu multižánrového festivalu. Usporiadatelia pripravili program 8. ročníka tohto podujatia na tri dni, od štvrtka do soboty. Mestský „open air festival“ ponúkne obyvateľom a návštevníkom hlavného mesta koncerty, kreatívny trh, bezplatnú lodnú prepravu medzi staromestským a petržalským brehom Dunaja, ukážky netradičných športov a ďalšie sprievodné akcie. Vyvrcholením festivalu bude takmer 10-minútový ohňostroj s hudobnou kulisou, odpaľovaný v sobotu večer z plavidla uprostred Dunaja.

Netradičným podujatím prekvapilo Trenčianske múzeum, ktoré na prvého mája pripravilo podujatie nazvané Bozk pod hradnou čerešňou. Na Trenčianskom hrade v tento deň výnimočne sprístupnia časť veľkolepého južného opevnenia s tromi hradnými čerešňami. Bozk pod rozkvitnutou čerešňou má podľa starobylej povery utužiť lásku a na 1. mája by malo mať toto kúzlo zvláštnu silu.

„Pre návštevníkov sme pripravili romantické prehliadky hradu so sprievodcom, kde sa dozvedia o láske majiteľov hradu a najstaršom ľúbostnom liste v Uhorsku, ktorý písal majiteľ Trenčianskeho hradu Alexius Turzo svojej milovanej manželke,“ hovorí o podujatí Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho mú­zea.

Sviatok práce oslávia v Jánskej doline v Liptove prácou. Chystajú tu veľké jarné upratovanie a čistenie Jána a Jánskej doliny. O 10. hodine vyrazí čistiaca čata od minerálneho prameňa Kaďa v Liptovskom Jáne a jej cieľom bude Stanišovská jaskyňa v Nízkych Tatrách.

Práve tam sa sprevádzaný spevokolom bude pochovávať ciageľ. „To je ľadový kvapeľ. Jeho pochovaním sa lúčime so zimnou sezónou,“ povedal jaskyniar Peter Holúbek. Na podujatí v Jánskej doline sa bude súťažiť tiež o najkrajší prvomájový dobový sprievod.

V Liptove sa uskutočnia aj oslavy 1. mája a vstupu Slovenska do Európskej únie, ktoré v Liptovskom Mikuláši organizuje mesto a okresná organizácia Smeru. Začiatok je o 10. hodine pred historickou budovou Čierny orol, odkiaľ sa sprievod vydá na Námestie osloboditeľov.

Prvomájové oslavy organizuje aj Konfederácia odborových zväzov spolu so žilinskou župou v Budatínskom parku. Okrem odborových predákov prídu aj žilinský župan Juraj Blanár, primátor Igor Choma a premiér Robert Fico (všetci Smer-SD).

V Prešove sa začnú oslavy 1. mája o druhej popoludní v bowlingovom areáli pri trati. Na svoje si prídu deti aj dospelí. „Pripravili sme viacero akcií pre deti, či už ide o maľovanie na tvár, jazdu na poníkoch, rôzne súťaže a sladké občerstvenie,“ vymenoval časť programu organizátor Ľubomír Červeňák. Pre dospelých bude lákadlom súťaž vo varení guláša, na ktorej sa zúčastní šesť družstiev. „Pripravené sú aj ochutnávky hubovej mačanky a tradičných zemiakových placiek. Ukážky svojich zásahov predvedie polícia a Červený kríž,“ dodal Červeňák.

Majáles nebude 1. mája chýbať ani v Betliari, kde o druhej popoludní slávnostne vrátia a spustia zreštaurovanú sochu Psyché do fontány. O hodinu neskôr sa rozprúdi koncert nestarnúcich melódií minulého storočia.

Počas 1. mája sa začnú aj prvé tohtoročné jazdy historickej tatranskej električky Kométa. Premávať bude po trase Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica – Starý Smokovec – Poprad. Dôležitou správou nielen pre recesistov je, že akékoľvek prvomájové rekvizity sú vítané.

Recesisti budú mať zelenú v záhoráckej obci Dojč, kde sa uskutoční piaty ročník retroosláv 1. mája – Sviatku práce. Účastníci prvomájového sprievodu sa stretnú na námestíčku, prvomájová tribúna bude na priestranstve pri kostole. Na záverečnej prvomájovej veselici budú vítaní návštevníci v oblečení z čias socializmu, teda ako pionieri, zväzáci, príslušníci Verejnej bezpečnosti a v podobných dobových odevoch.

Niektoré z prvomájových podujatí na Slovensku

  • Bratislavský majáles: Piatok 1. mája od 15. h bude patriť predsta­viteľom aktuálnej špičky slovenskej alternatívnej rockovej scény, ktorých doplní katalánska formácia La Troba Kung Fú. Dve z kapiel – Bad Karma Boy a Chiki Liki Tu-A sa na majálese predstavia po prvý raz, zatiaľ čo Medial Banana a Billy Barman už možno nazvať stálicami a miláčikmi festivalového publika. Sobota 2. mája Hlavný koncertný program odštartuje krátko po 15. h piešťanské folkové združenie Slniečko. Naň nadviaže nestarnúci Vidiek. Potom príde na pódium Václav Neckář so skupinou Bacily. Koncertné finále festivalu nemôže byť bez kapiel Polemic a Hex.
  • Na 1. mája bude netradičné podujatie Bozk pod hradnou čerešňou. Počas neho Trenčianske múzeum ako hlavný usporiadateľ výnimočne sprístupní časť veľkolepého južného opevnenia Trenčianskeho hradu s troma čerešňami. Netradičná návšteva hradu spojená s historickými slávnosťami otvorí turistickú sezónu v sídle Matúša Čáka.
  • Mierové námestie pod Trenčianskym hradom sa 1. mája zmení na farmársky jarmok, kde budú svoje produkty ponúkať farmári z okolia, okrem iného aj syry, bryndzu, mäsové špeciality, kvety, trvalky či vína z malých vinárstiev.
  • Prvý máj, Sviatok práce, oslávia v Jánskej doline v Liptove prácou, kde sa chystá veľké jarné upratovanie a čistenie Jána a Jánskej doliny. Na podujatí v Jánskej doline pri Liptovskom Jáne sa bude súťažiť aj o najkrajší prvomájový dobový sprievod.
  • V Liptove sa uskutočnia aj oslavy 1. mája a vstupu Slovenska do Európskej únie, ktoré v Liptovskom Mikuláši organizuje mesto a okresná organizácia Smeru. Začiatok je o 10. h pred historickou budovou Čierny orol, odkiaľ sa sprievod vydá na Námestie osloboditeľov.
  • Prvomájové oslavy organizuje Konfederácia odborových zväzov spolu so žilinskou župou v Budatínskom parku. Okrem odborových predákov prídu aj žilinský župan Juraj Blanár, primátor Igor Choma a premiér Robert Fico (všetci Smer). Po príhovoroch sa uskutoční kultúrny program.
  • Slávnostné otvorenie sezóny na hrade Strečno aj stredovekej dediny v podhradí bude tiež 1. mája. Súčasťou budú divadelné scénky zo života niekdajšej hradnej pani a šľachtičnej Žofie Bosniakovej, stredoveká kuchyňa i ukážky lukostreľby či streľby z ľahkého poľného dela.
  • Na stanici historickej železničky Tanečník v Oravskej Lesnej oživia 1. mája ľudové tradície a postavia máj. Máj budú stavať aj siláci vo Vons Gym v Martine, kde si v prvomájovej súťaži zmerajú sily siláci a siláčky.
  • 5. ročník retroosláv 1. mája – Sviatku práce v obci Dojč v piatok s oficiálnym začiatkom o 13. h. Zhromažďovanie účastníkov prvomájového sprievodu, peších, s technikou i mamičiek a stareniek s kočíkmi bude od 10.30 h na námestíčku pri predajni klampiarskych potrieb – firma Emtei.
  • V Prešove sa začnú oslavy 1. mája o druhej popoludní v bowlingovom areáli pri trati. Na svoje si prídu deti aj dospelí. „Pripravili sme viacero akcií pre deti, či už ide o maľovanie na tvár, jazdu na poníkoch, rôzne súťaže a sladké občerstvenie,“ vymenoval časť programu organizátor Ľubomír Červeňák. Pre deti pripravili aj minivýstavu zvierat.
  • Majáles nebude 1. mája chýbať ani v Betliari, kde o druhej popoludní slávnostne vrátia a spustia zreštaurovanú sochu Psyché do fontány. O hodinu neskôr sa začne koncert nestarnúcich melódií minulého storočia.
  • Počas 1. mája začnú aj prvé tohtoročné jazdy historickej tatranskej električky Kométa. Premávať bude po trase Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica – Starý Smokovec – Poprad. Električka má odchod z popradskej železničnej stanice o 8.10, cestovné lístky sa predávajú výlučne len v električke. Deti do 6 rokov cestujú zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #oslavy #1. máj #sviatok práce