Noční vlci sa vraj chcú zísť v Bratislave. Slovensko im brániť nebude

Časti motocyklovej kolóny ruských motorkárov Noční vlci sa podľa ruského bulvárneho servera LifeNews podarilo preniknúť do Európskej únie cez Maďarsko. Sformovať sa na kolónu vraj chcú v Bratislave a potom zamieriť na už predtým plánovanú trasu až do Berlína, kam chcú doraziť 9. mája. Slovensko reagovalo, že prípadnému vjazdu motorkárov na svoje územie nebude brániť.

30.04.2015 10:51 , aktualizované: 14:11
Noční vlci, motorkári, Rusko, Rusi, Alexander... Foto: ,
Alexander Zaldostanov, vodca Nočných vlkov v Bielorusku.
debata (734)

„Naši bikeri oficiálne vošli do Európskej únie bez toho, aby porušili zákon,“ povedal ruskému serveru motorkár Alexej Galickij, ktorý je údajne v Budapešti. „Naším zhromaždiskom je Bratislava, odkiaľ budeme v ceste pokračovať po plánovanej trase,“ vyhlásil. Akcia vraj prebehne „bez ohľadu na čokoľvek“.

Ako sa motorkári do Maďarska dostali a koľko ich je, Galickij neuviedol. Medzi Maďarskom a Bieloruskom, kam boli Nočná vlci začiatkom týždňa od poľskej hranice vykázaní, leží Ukrajina, ktorej západná časť nie je Rusku kvôli konfliktu na východe krajiny priateľsky naklonená.

Na twitterovom účte Nočných vlkov sa v noci na štvrtok objavila informácia, že v Bratislave sa členovia organizácie chcú stretnúť s balkánskymi kolegami.

„Aj napriek tomu, že všetkým hraničným priechodom rozoslali pokyn nepúšťať Nočných vlkov, naši aj tak hranice prekročili! Oznámil to Chirurg. Teraz sa chlapci vydali po naplánovanej trase. Cieľom je Bratislava, kde by sa mali stretnúť s bikermi z Balkánskeho polostrova,“ stojí na Twitteri.

Chirurg je prezývka vodcu Nočných vlkov Alexandra Zaldostanova, ktorý je na americkom sankčnom zozname.

Ruských motorkárov často označujú za nacionalistov a násilníkov, otvorene podporovali napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Spoliehajú sa na jasne deklarovanú podporu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Členovia klubu sa tiež hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

S vízami ich na SR vpustíme. Ak porušia zákony, vyhostíme ich

Slovensko neplánuje brániť vstupu ruských motorkárov. „Ak majú schengenské víza, tak ich na slovenské územie musíme vpustiť,“ povedal Petar Lazarov z tlačového odboru slovenského ministerstva vnútra.

Ak budú motorkári porušovať na našom území zákony, sú úrady pripravené ich z krajiny vyhostiť, za priestupky ich budú pokutovať. „Situáciu polícia neustále monitoruje a je v kontakte s políciami susedných štátov. V prípade narušenia verejného poriadku alebo dopravných priestupkov budú príslušné zložky pripravené zasiahnuť,“ povedal Lazarov.

Detaily o dohľade policajtov nad prípadným prejazdom skupiny Nočných vlkov cez Slovensko Lazarov neuviedol.

Slovenskí predstavitelia už v uplynulých dňoch dali najavo, že na rozdiel napríklad od Poľska nehodlajú zakázať vjazd členom skupiny Noční vlci na naše územie.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka by sa krajina vrátila do obdobia komunizmu, ak by úrady niečo zakazovali len z dôvodu, že sa im to nepáči.

Šéf diplomacie Miroslav Lajčák zasa uviedol, že úrady by mohli zakročiť až v prípade, že motorkári porušia zákony. Za nutnosť Lajčák označil rešpektovanie pravidiel voľného pohybu osôb a práva na vyjadrenie názoru.

Noční vlci vraj v Ostrave oslavujú výročie oslobodenia mesta

Ruskí motorkári sú vraj v Česku – v Ostrave v spolupráci s ruským konzulátom pripravujú akcie v rámci osláv 70. výročia oslobodenia mesta.

Rozhlasovej stanici Govorit Moskva to vo štvrtok povedal organizátor kolóny Andrej Bobrovskij. On sám zostal v Moskve, pretože nemá schengenské víza.

Česká polícia však zatiaľ nemá informácie, že by motorkári boli na ich území. O žiadnej spolupráci nič nevie ani ruský honorárny konzul v Ostrave.

„Zostal som v Moskve, pretože mne zrušili víza, pre mňa sa to už skončilo,“ povedal Bobrovskij ruskému rozhlasu.

„Časť našich účastníkov je v Ostrave, pretože tam s (ruským) konzulátom plánujeme akcie na počesť 70. výročia oslobodenia mesta,“ vyhlásil. Kolóna podľa neho pokračuje po vopred naplánovanej trase.

Ostrava výročie oslobodenia oslavuje vo štvrtok za účasti českého premiéra Bohuslava Sobotku.

Hovorca opavskej radnica Roman Konečný povedal, že v stredu dostal informáciu o prejazde dvoch údajných „vlkov“ opavským regiónom. Namierené podľa správ na Facebooku mali na ostravské oslavy k pamätníku v Hrabyne.

Z Moskvy mieria do Berlína

Z Moskvy ruskí motorkári vyrazili minulú sobotu, ale po bezproblémovom prejazde Bieloruskom im na bielorusko-poľskej hranici poľské úrady nepovolili vjazd do krajiny. Neuspela ani skupina, ktorá chcela vojsť do Litvy susediacej s Bieloruskom na severozápade.

Trasa Nočných vlkov z Bratislavy do Berlína má viesť cez Viedeň, Mníchov a Prahu. Ich cieľom má byť berlínsky Treptovský park, kde sa nachádza pamätník Červenej armády.

Objavili sa však správy, že prinajmenšom niektorým členom ruskej kolóny nemecké úrady zrušili platnosť schengenských víz.

Pôvodná trasa cesty ruských motorkárov

734 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Rusko #motorkár #Noční vlci