Opozícia podľa Fica chcela, aby išiel Váhostav do konkurzu

Opozícia podľa predsedu vlády Roberta Fica chcela, aby išla spoločnosť Váhostav do konkurzu. Ako vyhlásil v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy, prepustených zamestnancov a nevyplatených veriteľov by potom opoziční politici mohli využiť na kritiku súčasnej vlády.

02.05.2015 15:04
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (52)

„Opozícia nám v nemá čo vyčítať v oblastiach ako je hospodársky rast, boj s nezamestnanosťou alebo deficit,“ povedal Fico s tým, že v takomto prípade musia zneužívať podobné prípady. „Sme blízko pred voľbami tak poďme využiť všetko, čo sa využiť dá,“ komentoval prístup opozície.

Na Slovensku sa podľa premiéra udiali v uplynulých rokoch stovky reštrukturalizácii, pričom do žiadnej z nich nevstupovali politici. Pritom býva podľa neho pravidlom, že pri žiadnej reštrukturalizácii nedostanú veritelia 100 percent požadovanej sumy peňazí. Schválený model reštrukturalizácie Váhostavu je podľa Fica modelom, pri ktorom 1500 zamestnancov spoločnosti nepríde o prácu a aj nároky živnostníkov sa uspokoja v čo najvyššej možnej miere.

„Pokiaľ ide o majiteľov, tí ma nezaujímajú, pre mňa za mňa nech ich pozatvárajú ak orgány činné v trestnom konaní zistia, že porušili zákon.“ Fico podľa vlastných slov vidí v kauze Váhostav podozrenie z trestného činu poškodzovania veriteľa. Podľa neho ale celý problém Váhostavu vznikli v rokoch 2010 až 2012, keď minister dopravy Ján Figeľ tlačil spoločnosti pri výstavbe diaľnic do cien, za ktoré ich nemohli postaviť. Zároveň premiér odmietol spájanie seba alebo strany Smer s vedením Váhostavu.

„Každý podnikateľ, ktorý sa dostane do kontaktu s vládou je zrazu oligarchom Smeru,“ povedal s tým, že jeho strana má otvorené účtovné knihy a každý môže zistiť, že financovanie má zabezpečené z peňazí za zisk vo voľbách v roku 2012. Na konci dňa sa podľa premiéra ukáže, že celý postup vlády v kauze bol správny.

Rozhodnutie ísť do Moskvy je podľa premiéra správne

V relácii sa premiér vyjadroval aj o svojom zámere navštíviť 9. mája Moskvu. Podľa neho je to správne rozhodnutie. „Nikdy som nespochybňoval podiel, aký mali na víťazstve nad fašizmom západné mocnosti, ale nikto nemôže spochybniť skutočnosť, že najväčší podiel na páde fašizmu a víťazstve v Druhej svetovej vojne mala Červená armáda,“ povedal Fico.

Podľa premiéra nie je správne miešať historické fakty s tým, čo sa deje v súčasnosti. V rámci osláv konca vojny sa Fico podľa vlastných slov chystá aj na oslavy do Poľska, na Ukrajinu a zúčastní sa aj podujatia v Liptovskom Mikuláši. Zahraničná politika jeho vlád je podľa premiéra konzistentná. „Stiahli sme vojakov z Iraku, neuznávame Kosovo, lebo si myslíme, že vzniklo v rozpore s medzinárodným právom a aj v prípade anexie Krymu sme povedali, že bolo veľmi jasne porušené medzinárodné právo,“ povedal. V hlavách ľudí na Slovensku je podľa Fica hlboko zakorenené, že to bola Červená armáda, ktorá fašizmus potlačila. „Ja jednoducho, keby sa všetci postavili na hlavu, do Moskvy idem,“ dodal premiér.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Váhostav