Nočných vlkov vítali na Slavíne desiatky motorkárov

Medzi motorkármi, ktorí si v Bratislave prišli na Slavín uctiť pamiatku vojakov Červenej armády dominovali Česi a Slováci.

02.05.2015 15:44 , aktualizované: 22:16
Noční vlci, Slavín Foto: ,
Noční vlci prišli položiť vence k pomníku sovietskych vojakov na Slavíne.
debata (308)

Podľa informácii sa v skupine motorkárov nachádzalo len niekoľko po rusky hovoriacich jedincov a ruské evidenčné značky malo len zopár motocyklov. Kolóna v počte približne 90 motorkárov sa po 13:00 začala od českej hranice presúvať smerom na Bratislavu. Sprevádzalo ju pritom auto s poznávacou značkou diplomatického zbo­ru.

Na Slavín prišli asi tri stovky ľudí.
Jeden účastník mal na sebe ukrajinskú vlajku.
+15Muža s ukrajinskou vlajkou musela odviezť polícia.

Ruskí motorkári z klubu Noční vlci, ktorých malo prísť len päť, položili vence k pomníku sovietskych vojakov, kde ich prišlo privítať asi tristo ľudí, medzi nimi aj desiatky slovenských motorkárov napríklad z Galanty či Trnavy. Vítali ich chlebom a soľou a spievali spolu ruské piesne. Mnohí zo zúčastnených ľudí ruským motorkárom tlieskali a pokrikovali „Rossija, Rossija“.

Na Slavíne im robili sprievod aj ľudia z ruského veľvyslanectva na Slovensku. Na bezpečnosť dohliadalo asi 40 policajtov. Polícia musela aj zasiahnuť, keď jeden z účasníkov, Juraj z Bratislavy, prišiel s ukrajinskou vlajkou, čo bolo považované za provokáciu prorusky orientovaných účastníkov akcie a musela ho kvôli jeho bezpečnosti odviesť.

„Podujatie prebehlo bez narušení verejného poriadku,“ povedal bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff. Podľa informácii polícia vykázala z priestoru vojnového pamätníku dvoch ľudí, ktorí chceli podujatie narušiť.

Jeden účastník mal na sebe ukrajinskú vlajku. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Slavín, Noční vlci Jeden účastník mal na sebe ukrajinskú vlajku.

„Nikomu nechceme nič dokazovať. Naša história, strašná vojna, ktorá bola, víťazstvo národov nad fašizmom, trvalá spomienka,“ zdôvodnil akciu pred novinármi rusky hovoriaci motorkár Igor, ktorý mal na sebe oblečenú vestu s nápisom v ruštine Noční vlci. Ďalší motorkár Vladimir Vasiljev uviedol, že do Bratislavy prišlo päť ruských bikerov.

„Hlavným cieľom skupiny ruských motorkárov je uctenie pamiatky vojakov Červenej armády, ktorí obetovali svoje životy v bojoch proti fašizmu a za oslobodenie Európy za druhej svetovej vojny,“ napísalo ruské veľvyslanectvo na Slovensku.

Motorkári v sobotu prišli z Česka. Ešte pred príchodom na Slovensko motorkári na rekonštruovanom úseku českej diaľnice zle odbočili, na správnu cestu ich potom naviedlo civilné vozidlo s modrými majáčikmi, ktoré používa polícia.

Ministri zahraničia a vnútra už vopred vyhlásili, že motorkárom na rozdiel od Poľska nebudú brániť vstupu na Slovensko. Podľa skoršieho vyjadrenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka by sa krajina vrátila do obdobia komunizmu, ak by úrady niečo zakazovali len z dôvodu, že sa im to nepáči. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák zasa za potrebné označil rešpektovanie pravidiel voľného pohybu osôb a práva na vyjadrenie názoru.

Hovorkyňa českého policajného prezídia Jana Macalíková zopakovala, že v Česku policajti zaznamenali iba niekoľko jednotlivcov, ktorí sa hlásia k Nočným vlkom a pohybujú sa osobným autom, viac-menej na Morave. „Zatiaľ sme nezaznamenali v súvislosti s touto skupinkou žiadne mimoriadne udalosti,“ povedala. Potvrdila, že na diaľnici D1 sa vytvorila skupina motorkárov, ktorá od Ostravy prechádzala smerom na Slovensko. „Tu toto podľa všetkého neboli Noční vlci,“ dodala.

Ak by sa v zahraničí vytvorila kolóna Nočných vlkov, ktorá by po plánovanej trase opäť vošla na české územie, polícia by podľa Macalíkovej kontrolovala jej pohyb. „Pokiaľ budú dodržiavať české zákony, tak nie je dôvod nejako zasahovať,“ podotkla.

Motorkári z klubu Noční vlci a motorkári z... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Noční vlci Motorkári z klubu Noční vlci a motorkári z Česka a Slovenska.

Navštívili aj Viedeň, ich ďalším cieľom je Nemecko

Zhruba dvadsiatka motorkárov dorazila v sobotu po 19:00 SELČ na svojej ceste strednou Európou tiež do rakúskej metropoly. Pred davom asi 500 prizerajúcich položili dvaja členovia Nočných vlkov vence pri pomníku na Schwarzenberskom námestí v centre mesta, ktorý pripomína smrť 17 000 sovietskych vojakov, ktoré padli v bitke o Viedeň v roku 1945. Aktu sa zúčastnil aj ruský veľvyslanec v Rakúsku Sergej Nechajev. Medzi prizerajúcimi, ktorí pri príchode motorkárov tlieskali, bolo podľa agentúry APA mnoho Rusov žijúcich v Rakúsku aj sympatizanti z radov Rakúšanov.

Podľa hovorcu rakúskej polície Patricka Maierhofera sa všetko zaobišlo bez incidentov. Od slovensko-rakúskej hranice s motorkármi išiel až do metropoly aj policajný sprievod. Podľa veľvyslanca Nechajeva žiadna ďalšia akcia bikerov v Rakúsku plánovaná nie je. Viedeň by mali opustiť v nedeľu. Ich ďalším cieľom je Nemecko.

Jazdou z Moskvy do Berlína si ruskí motorkári z klubu Noční vlci chceli pripomenúť porážku nacistického Nemecka v roku 1945. Pôvodne plánovali prejazd Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom a Českou republikou a doraziť do hlavného mesta Nemecka mali 9. mája. Ich cieľom má byť Treptovský park, kde sa nachádza pamätník Červenej armády. Pri vstupe na územie Európskej únie mali však na hranici Poľska a Bieloruska problémy, keďže poľské orgány ich nechceli vpustiť na svoje územie. Poľská premiérka Ewa Kopaczová už predtým celé podujatie označila za provokáciu.

Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa tiež hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách

308 debata chyba
Viac na túto tému: #Slavín #Noční vlci