Kaliňák: Utečenecké kvóty sú nevhodné

Európsky parlament vyzval tento týždeň na zavedenie záväzných kvót na rozdelenie žiadateľov o azyl medzi členské krajiny EÚ. Urobil tak po nedávnom summite lídrov krajín EÚ, ktorí hovorili o riešení utečeneckej vlny, ktorá prichádza z Afriky cez Stredozemné more. Minister vnútra Robert Kaliňák v rozhovore pre Pravdu záväzné utečenecké kvóty odmietol.

03.05.2015 10:00
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (63)

Ste naklonený utečeneckým kvótam pre krajiny únie?
V žiadnom prípade nie som tomu naklonený. V prípade migrantov došlo k podceneniu situácie. Omnoho efektívnejšie bude posilnenie Frontexu a všetkých pohraničných operácií a tiež dôsledné plnenie schengenských kritérií na ochranu vonkajšej hranice EÚ. Považujem to za absolútne nevhodné riešenie. Niektoré západné krajiny chceli limitovať prílev pracovnej sily z východoeurópskych štátov EÚ, ale nemajú problém dávať povinné kvóty na desaťtisíce migrantov? To je absolútny nezmysel. Myslím si, že by sme s tým nemali súhlasiť. Je to aj bezpečnostné riziko, aj ekonomicky veľmi veľké riziko.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Viezť sa s davom.

Malo by byť prijímanie utečencov do krajín EÚ založené skôr na dobrovoľnosti?
Nelegálna migrácia je zakázaná. Prvoradou úlohou je, aby žiadna takáto migrácia nebola. Azylový systém máme na to, že niekto je v domovskej krajine prenasledovaný, tak ako my sme boli za bývalého komunistického režimu tento istý prípad. V žiadnom prípade však nemôžeme tolerovať ekonomickú migráciu.

Nemali by sme byť viac solidárni s krajinami ako Taliansko, Grécko alebo Španielsko, kde je najväčší nápor utečencov z Afriky?
Niekedy je tlak na východnú hranicu a niekedy na južnú. My sme si splnili všetky domáce úlohy, ktoré sa týkali ochrany vonkajšej hranice EÚ. Žiadam to aj od ostatných členských štátov. V niektorých prípadoch je mať morské pobrežie výhodou, plynie z toho turistický ruch. Niekedy je to však nevýhodou.

Premiér Robert Fico po nedávnom summite v Bruseli hovoril skôr o obavách z prípadného prílevu utečencov z Ukrajiny. Mohlo by také niečo nastať?
V prípade masívnejšieho vojenského konfliktu určite. Ale z pohľadu našich východných susedov, je predstava integrácie týchto utečencov u nás oveľa jednoduchšia ako akýchkoľvek iných.

Desaťtisíce Ukrajincov by znamenali veľký nápor pre Slovensko. Asi by tiež žiadalo EÚ o pomoc. Či nie?
To je v poriadku, ale žiadali by sme o finančnú pomoc. Išlo by o finančné kompenzácie. Bola by to iná situácia. Z môjho pohľadu sa však v aktuálnom prípade zanedbala zjavná koncentrácia na problém ochrany morskej hranice na juhu Európy. Dnes mnohí zistili, že existuje agentúra Frontex, ktorá má chrániť južnú morskú hranicu. Stalo sa tak po rokoch. Konečne. Tam by sme mali začať.

Hovorí sa však aj o tom, že problém s utečencami by sa mal riešiť v krajinách ich pôvodu.
My máme prísnu azylovú politiku, ale venujeme sa hlavne tým ľuďom, ktorí sú naozaj v ich krajinách prenasledovaní. To je však azylová politika, nie ekonomická migrácia.

Prečo nie je Slovensko cieľovou, ale tranzitnou krajinou pre utečencov?
To je väčšina krajín na východe. Je to dané predovšetkým chýbajúcou infraštruktúrou pre utečencov. Znamená to, že na Slovensku nemajú svojich rodinných príslušníkov, známych, kultúrne skupiny, s ktorými by mohli komunikovať. V Nemecku alebo vo Francúzsku majú jednoducho svojich susedov. Aj Slováci sa v minulosti zgrupovali v USA v niektorých mestách ako Chicago, Pittsburgh, Cleveland. Mali tam svojich známych, naučili ich jazyk, pomohli im na úvod. Tak je to všade.

Nekončia utečenci na Slovensku aj preto, že má prísnejšiu azylovú politiku?
Je to dané aj slovenskou azylovou politikou. Sme za to často kritizovaní, ale myslím si, že je správna.

Nečelila by poklesu popularity vláda, ktorá by viac otvorila Slovensko utečencom?
Neviem. Pre mňa je rozhodujúce, že nám budú klesať čísla nezamestnanosti. Potom sa môžeme baviť aj o ekonomickej migrácii. Teraz, keď máme vlastné problémy, tak dokonca jedna bohatá krajina v EÚ chce obmedzovať pracovné miesta pre Slovákov, lebo im vraj ohrozujú pracovný trh a na druhej strane je pripravená prijať 20-tisíc utečencov. Tak tomu nerozumiem.

Líbya sa stala dôležitou bránou pre vstup utečencov do Európy. Myslíte si, že z tohto pohľadu bol vojenský zásah proti režimu Muammara Kaddáfího správny?
Z destabilizácie, ktorá v tejto krajine vznikla, nikto radosť nemá. Z tohto pohľadu to môže byť vnímané ako chyba.

Nemysleli členské krajiny NATO na dôsledky, keď zasiahli v Líbyi?
Nemali plán B. Keď chcem robiť takúto operáciu, musím ho mať. Tu zjavne nebol.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Robert Kaliňák #migranti