Z 2. piliera vystúpilo 30-tisíc ľudí, sporiteľom pošlú ešte jeden list

Z druhého piliera vystúpilo od polovice marca kolo 30-tisíc ľudí a necelých päť tisíc sporiteľov do neho vstúpilo. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter to povedal v diskusnej relácii O 5 minút 12 Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

03.05.2015 15:05
Ján Richter,  Zákonník práce, minister práce Foto: ,
Minister práce Ján Richter.
debata (142)

Richter zopakoval, že otvorením druhého piliera vláde išlo najmä o to, aby sa ľudia po desiatich rokoch fungovania druhého piliera mohli rozhodnúť, do akej miery je pre nich výhodné zostať v ňom alebo z neho vystúpiť a za toto rozhodnutie niesť zodpovednosť.

Sociálna poisťovňa podľa Richtera pravdepodobne pošle v máji sporiteľom ešte jeden list. Reagovať by ním podľa neho mala na kritiku prvého listu, ktorý posielala sporiteľom Sociálna poisťovňa v marci. „Viac sa začína hovoriť teraz o prvom pilieri ako o druhom pilieri. Možno bude treba povedať k prvému pilieru, aký je vývoj, aký bude vývoj, aby sa mohli ľudia čo najobjektívnejšie rozhodnúť,“ povedal minister práce. Medzi prvým a druhým pilierom podľa neho nemá byť boj a vojna, ale každý by mal vedieť, aké dôchodkové zabezpečenie bude pre neho výhodnejšie. Richter zopakoval, že v druhom pilieri odporúča zostať iba tým, ktorí plánujú sporiť dlhšie ako 25 rokov a zarábajú vyššiu ako priemernú mzdu. „Každá vláda, ktorá tu bude, musí garantovať štátny dôchodkový pilier. V Európe viac ako 90 percent dôchodkov funguje cez štátny pilier,“ uzavrel minister práce s tým, že pripúšťa zmeny do budúcna.

Poslanec za SaS Jozef Mihál označil leták Sociálnej poisťovne za klamlivý a zavádzajúci. V druhom dôchodkovom pilieri odporúča exminister sociálnych vecí zostať každému, kto má menej ako 40 rokov. „Bez sporenia na dôchodkových osobných účtoch sa títo ľudia nemôžu spoliehať na slušný dôchodok,“ konštatoval Mihál. Zdôraznil, že na budúce štátne dôchodky o 25 až 30 rokov nebude mať kto pracovať. Dnešní 40-roční, teda tzv. Husákove deti, ktorých je okolo 90-tisíc v jednom ročníku, nahradia súčasných dôchodcov, ktorých je okolo 70-tisíc, ale na dôchodky Husákových detí bude pracovať súčasná mládež, ktorých je v jednom ročníku len 50 až 60-tisíc. Prvý štátny pilier tak podľa Mihála o niekoľko desiatok rokov nedokáže vyplácať penzie vo výške, v akej ich dáva dnes. „Vo Švédsku je z druhého a tretieho piliera vyplácaná dôchodcovi skoro polovica dôchodku, v Holandsku je to polovica,“ vysvetľoval Mihál Richterovi s tým, aby sa so svojimi odborníkmi pozeral aj ďalej, ako je Maďarsko a Česko.

Mihál tiež Richterovi vyčítal zhoršenie podnikateľského prostredia, keď sa nové pracovné miesta tvoria z väčšej miery prostredníctvom vládnych dotácií. Vláda zvyšovaním daní, odvodov a zmenami v Zákonníku práce podľa poslanca liberálov nenecháva súkromnému sektoru priestor na zamestnávanie, zvyšovanie platov a investície. Bez zlých krokov Smeru by podľa Mihála vzniklo na Slovensku viac pracovných miest, ako je tomu teraz.

Richter zmeny zvyšovanie daní a odvodov považuje za správne, štátna kasa sa z niečoho plniť musí.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier