Horúco bolo aj v parlamente

Pre kauzu Váhostav sa polícia stala terčom kritiky aj poslancov parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa konal vo štvrtok.

03.05.2015 15:22
Tibor Gašpar, polícia, policajný prezident Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (5)

Polícia podľa nich koná málo razantne a snaží sa celú kauzu zamiesť pod koberec. Minister vnútra Robert Kaliňák kritiku odmietol. Uviedol, že ide iba o politikárčenie.

Kaliňák spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom prišli pred poslancov vysvetľovať, prečo polícia v kauze Váhostav ešte nikoho neobvinila. "Dodnes nebolo voči nikomu vznesené obvinenie, a to aj napriek tomu, že prichádzajú každý deň nové informácie, celá reštrukturalizácia Váhostavu vykazuje znaky podvodného konania od samého začiatku,“ vyčítali Kaliňákovi a Gašparovi. Jediný úkon, ktorý podľa nich doteraz dokázala polícia vykonať, je prehliadka priestorov Váhostavu, aj tá sa uskutočnila neskoro, až po dvoch týždňoch od vypuknutia kauzy.

Opozícií prekáža, že informácie o generálnom riaditeľovi Váhostavu Mariánovi Moravčíkovi, ktorý v minulosti pracoval pre schránkové firmy, musel priniesť tretí sektor Aliancia Fair-play a nie polícia. Moravčík v súčasnosti takéto prepojenie odmietol. „Kto povedal, že polícia tieto informácie nemá? Máme aj tieto, máme aj iné informácie,“ povedal po rokovaní mimoriadneho výboru Gašpar. Zároveň uviedol, že tieto údaje nemôžu zverejňovať, pretože by tým narušili priebeh vyšetrovania.

Minister Kaliňák si myslí, že vyšetrovanie polície nemôže byť predmetom politického súperenia. „Ak sa do celého procesu vnesie politika a dajú sa nezákonné príkazy a pokyny, tak môže byť spochybnený spis, a tým sa dáva možnosť obhajobe,“ uviedol šéf vnútra. Pred súd treba podľa neho predložiť exaktné dôkazy a na tých polícia pracuje.

K výhradám na oneskorenú prehliadku priestorov Váhostavu policajný prezident uviedol, že čas a taktika vyšetrovania sú určené vyšetrovateľom. „Nemyslím si, že to bolo neskoro. Bolo to úplne štandardné, ako to bolo aj v iných prípadoch tohto typu,“ dodal. Polícia chce v priebehu desiatich dní predvolať na výsluch riaditeľa Váhostavu Moravčíka, bývalého riaditeľa Jána Kata aj Juraja Širokého s jeho synom Jurajom Širokým mladším.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Váhostav #Tibor Gašpar