Na internete sa objavila celá nahrávka Procházku a Matoviča

Na webe sa objavila celá nahrávka rozhovoru medzi Igorom Matovičom (OĽaNO) a Radoslavom Procházkom (Sieť) z roku 2014, ktorú si Matovič tajne nahral pred prezidentskými voľbami. Prečítajte si prepis celej nahrávky.

04.05.2015 09:49 , aktualizované: 10:53
Radoslav Procházka Foto: ,
Šéf strany Sieť Radoslav Procházka
debata (129)

V zostrihanej časti nahrávky spolu s komentármi lídra OĽaNO, ktorú zverejnila neznáma osoba, sú pasáže o možnom obchádzaní platenia dane z pridanej hodnoty a platenia bez dokladu v súvislosti s inzerciou v Matovičových novinách. Z celej nahrávky vyplýva, že debatu o DPH otvoril viackrát práve Matovič.

„Tak ty musíš povedať, že koľko, jak to chceš, nám je to jedno,“ hovorí Matovič za firmu Region-Press, hoci v nej už oficiálne nepôsobil. „Jak mi to ty umožníš,“ reaguje Procházka. Nato Matovič povie, že jeho firma to nikdy nerobila.

Matovič sa Procházku rovnako pýta, či nebude po prezidentskej kampani „moc dlžný“. „Keby som mal byť akože dlžný, sa na to vyseriem, nemá to význam nechať zo seba spraviť niekoho bábku,“ odpovedá Procházka.

„Ja som musel v jednej chvíli spraviť vnútorné rozhodnutie, že fakt pôjdem do toho s vlastnými úsporami a mám v tom veľa svojich peňazí a aj sa mi ľudia vyzbierali, inak celkom slušne,“ vysvetľuje Procházka.

Prezidentský kandidát opakovane hovorí o tom, že nemá dostatok peňazí na kampaň, takže je pripravovaná na kolene. Z toho dôvodu žiada Matoviča o „kamarátsku zľavu“ na reklamný priestor. Matovič Procházkovi podrobne vysvetľuje, ako to v jeho bývalej firme funguje so zľavami za inzerciu.

„Hrám sa na slepú babu s vlastnými obchodníkmi, že v systéme je nahodené ako 50, ale v skutočnosti to vždy následne vyfakturujeme s 55, čiže vedia o tom iba fakturantky, ale obchodníci nie, lebo vieš, to je také trápne trošku,“ hovorí Matovič Procházkovi s tým, že ponúka iné zľavy za inzerciu, ako stanovil obchodníkom.

Nahrávka má približne sedemdesiat minút. V prvej polovici obaja politici rozoberajú prezidentské voľby i situáciu v pravici. V druhej časti rozoberajú podrobnosti Procházkovej inzercie.

Procházka v marci 2015 vyzval na zverejnenie celej nahrávky s tým, že sa nemá za čo hanbiť a nič ho na nej nediskredituje. Podľa vlastných slov ho však mrzí, že po Matovičových návrhoch rozhovor hneď neukončil.

Nahravka IM-RP Prepis Original (1) by SpravodajstvoRTVS

„Za kľúčový odkaz celého rozhovoru považujem správu, že aj s celou novou repre do toho idem slobodný bez záväzkov voči komukoľvek," povedal Procházka. Rozhovor zverejnili televízia Markíza a portál aktuality.sk.

Matovič v júni minulého roka, tri mesiace po prezidentských voľbách, informoval verejnosť, že Procházka ako prezidentský kandidát chcel vo februári 2014 umiestniť časť inzercie v jeho novinách bez dokladov.

Hoci Matovič najprv tvrdil, že o rozhovore s Procházkom nemá žiaden dôkaz, neskôr priznal, že si celý rozhovor nahral a časť rozhovoru nakoniec unikla do médií. Záznam okrem častí rozhovoru s Procházkom obsahoval aj komentáre Igora Matoviča. Matovič vravel, že video mu ukradli. Prípadom sa zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič #nahrávka