Matovič: Procházka by mal skončiť. Procházka: Nech si ľudia urobia názor sami

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka chce, aby si ľudia nahrávku jeho rozhovoru s Igorom Matovičom vypočuli na internete a urobili si vlastný názor na to, kto, čo, komu ponúkal a kto a čo žiadal. Matovič chce, aby Procházka odišiel z politiky.

04.05.2015 12:04
Radoslav Procházka, Sieť Foto: ,
Radoslav Procházka
debata (217)

Na webe sa objavila celá nahrávka rozhovoru medzi Igorom Matovičom (OĽaNO) a Radoslavom Procházkom (Sieť) z roku 2014, ktorý si Matovič tajne nahral pred prezidentskými voľbami.

Vypočujte si celú nahrávku a prečítajte si jej prepis v článku: Na internete sa objavila celá nahrávka Procházku a Matoviča

V zostrihanej časti nahrávky spolu s komentármi lídra OĽaNO, ktorú zverejnila neznáma osoba, sú pasáže o možnom obchádzaní platenia dane z pridanej hodnoty a platenia bez dokladu v súvislosti s inzerciou v Matovičových novinách.

Procházka: Mrzí ma, že som neodišiel pri prvej provokácii

Procházka zdôraznil, že ho mrzí, že konverzáciu s Igorom Matovičom vôbec viedol, a že neodišiel pri prvej provokácii. „Nikomu nič nedlžím,“ povedal Procházka. Myslí si, že nahrávku rozhovoru z prezidentskej kampane v roku 2014 nezverejnil Matovič, lebo jemu to ubližuje, ale iný politický subjekt, ktorý nekonkretizoval.

K možnej spolupráci s ostatnými pravicovými stranami po budúcoročných parlamentných voľbách Procházka povedal, že o tom, kto bude spolupracovať po voľbách do Národnej rady SR, rozhodnú ľudia a následne predsedníctvo strany.

Z celej nahrávky vyplýva, že debatu o DPH otvoril viackrát práve Matovič. Nahrávka má približne sedemdesiat minút. V prvej polovici obaja politici rozoberajú prezidentské voľby i situáciu v pravici. V druhej časti rozoberajú podrobnosti Procházkovej inzercie.

Matovič v júni minulého roka, tri mesiace po prezidentských voľbách, informoval verejnosť, že Procházka ako prezidentský kandidát chcel vo februári 2014 umiestniť časť inzercie v jeho novinách bez dokladov.

Hoci Matovič najprv tvrdil, že o rozhovore s Procházkom nemá žiaden dôkaz, neskôr priznal, že si celý rozhovor nahral a časť rozhovoru nakoniec unikla do médií. Záznam okrem častí rozhovoru s Procházkom obsahoval aj komentáre Igora Matoviča. Matovič vravel, že video mu ukradli. Prípadom sa zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní.

Matovič: Procházka by mal skončiť v politike

Líder Siete Radoslav Procházka by mal podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča skončiť s politikou. „Nie, že striedame, ale odchádzame. Takú výzvu by mal dať Procházka človeku, ktorého každé ráno vidí v kúpeľni,“ povedal v pondelok novinárom Matovič.

Procházku opakovane vyzval na odchod z veľkej politiky. „Nie je vhodný na očistenie politiky od zlodejov,“ dodal líder obyčajných ľudí na Procházkovu adresu.

Matovič si myslí, že dnešným dňom, keď Procházka potvrdil pravosť nahrávky s Matovičom, definitívne zhasla strana Sieť a vypla sa Procházkova žiara aj pre ľudí, ktorí si mysleli, že by mohol byť alternatívou Smeru a premiérovi Robertovi Ficovi. Procházka podľa Matoviča dnes na tlačovej besede, aj počas celého roka, o rozhovore s ním klamal „bez mihnutia brvou“.

Predseda obyčajných ľudí zopakoval, že Procházka v rozhovore súhlasil s platením časti inzercie bez dokladu. Rovnako podľa Matoviča z rozhovoru vyplýva, že v prezidentskej kampani Procházka minul viac peňazí, ako priznal v médiách.

„Špinou špinu nevyčistíme,“ uzavrel Matovič s tým, že nie je rozdiel medzi klamstvami Fica a Procházku. Zároveň pripustil, že ak Sieť a Procházka v parlamentných voľbách uspejú, dokáže s ním napriek všetkému spolupracovať, ak to zabráni vláde Smeru.

Procházka dnes na tlačovej besede konštatoval, že ľudia by si nahrávku jeho rozhovoru s Matovičom mali vypočuť na internete a urobiť si vlastný názor na to, kto, čo, komu ponúkal a kto a čo žiadal.

Nahrávka podľa Procházku dokazuje, že je vo verejnej službe slobodný. „Ide o odkaz, že som bez záväzkov, nikomu nič dlžný a že sa chcem do volieb sústrediť na prípravu plánu pre ľudí na vystriedanie vládneho manšaftu Juraja Širokého,“ vravel Procházka.

Matovič v júni minulého roka, tri mesiace po prezidentských voľbách, informoval verejnosť, že Procházka ako prezidentský kandidát chcel vo februári 2014 umiestniť časť inzercie v jeho novinách bez dokladov. Procházku Matovič vyzval absolvovať test na detektore lži.

Hoci Matovič najprv tvrdil, že o rozhovore s Procházkom nemá žiaden dôkaz, neskôr priznal, že si celý rozhovor nahral a časť rozhovoru nakoniec unikla do médií. Záznam okrem častí rozhovoru s Procházkom obsahoval aj komentáre Igora Matoviča. Prípadom sa zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič #nahrávka