Smer chce zakázať súčiastky, ktoré skracujú životnosť prístrojov

Vládny Smer chce v spotrebiteľských výrobkoch zakázať tzv. kazítka, teda súčiastky, ktoré skracujú životnosť prístrojov. Vyplýva to z novely zákona o ochrane spotrebiteľa a priestupkoch, ktorú do parlamentu predložili poslanci za Smer Otto Brixi a Anton Martvoň.

04.05.2015 15:13
debata (240)

Výrobca, dovozca, dodávateľ a predávajúci podľa návrhu nesmú upraviť výrobok tak, že v dôsledku jeho používania, plynutím času alebo iným vonkajším zásahom dôjde mimo obvyklého opotrebenia k cielenému zníženiu kvality, použiteľnosti alebo skráteniu životnosti výrobku.

Právna norma zakazuje výrobcovi, dovozcovi, dodávateľovi a predávajúcemu do výrobku vložiť súčasť, ktorá povedie alebo môže spôsobiť skrátenie životnosti výrobku alebo jeho nefunkčnosť, prípadne spôsobí poruchu výrobku, ktorá by nevznikla, keby výrobok neobsahoval túto súčasť.

„Týmto návrhom chceme postihnúť praktiky evidované už aktuálne v niektorých členských štátoch Európskej únie a založené na zakomponovaní tzv. kazítok do výrobkov, ktoré majú spôsobiť, že výrobok po istom čase alebo inom zásahu (napríklad softvérovom) stratí vlastnosti a stane sa chybným spravidla v čase krátko po uplynutí záručnej doby,“ vysvetľujú Brixi a Martvoň.

Za vkladanie takýchto súčiastok navrhujú výrobcov, respektíve dovozcu, dodávateľa a predávajúceho sankcionovať, a to v priestupkovom konaní do výšky 66 000 eur, pri opakovanom porušení do 166 000 eur a pri ohrození zdravia či života do sumy 332 000 eur.

Návrhom sa bude zaoberať parlament na májovej schôdzi.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #zákaz #spotrebiče #Smer #poškodenie