Špinavosti na nahrávke

Intrigy, ohováranie či dohadovanie čiernych platieb, zdá sa, že v politike je všetko dovolené. Ukazuje to kompletná nahrávka rozhovoru zo zákulisia minuloročnej prezidentskej kampane medzi opozičnými politikmi Radoslavom Procházkom (Sieť) a Igorom Matovičom (OĽaNO).

05.05.2015 08:00
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka.
debata (145)

Anonym ju zavesil na internet pred dvomi dňami. Časť nahrávky sa objavila na verejnosti už vlani v lete, rovnako to urobil niekto neznámy.

Na nahrávke Procházka hovorí, že prezidentský kandidát Andrej Kiska si mal dopredu zaplatiť za služby agentúry Focus, ktorá robí prieskumy verejnej mienky. Verejnosť mal zase „masírovať“ človek z denníka Sme. Reč prišla aj na charitatívnu organizáciu Dobrý Anjel, ktorú Kiska zakladal. Na nahrávke Procházka naznačil, že sa na Kisku vytiahne, že si nechal počas kampane niečo od tejto organizácie preplatiť. Po prevalení nahrávky Procházka v pondelok vyhlásil, že to boli len „také krčmové reči“.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Nahrávame s Igorom.

Politológ Juraj Marušiak, naopak, vníma Procházkove výroky ako veľký škandál. „Spochybňujú sa prieskumy verejnej mienky a dôveryhodnosť agentúr. Ukázalo by sa, že máme do činenia s obrovskými manipuláciami vo verejnom priestore," poznamenal Marušiak.

„A stále si myslím, že je tam šanca, že to je otvorené, je to otvorená hra, že Kiska síce spravil na začiatku dobré strategické rozhodnutie predplatiť si na rok dopredu Focus,“ uviedol Procházka v hodinovej nahrávke.

Agentúra Focus v pondelok poprela, že by si u nich nejaký politik predplatil prieskumy na celý rok. Jej riaditeľ Martin Slosiarik povedal, že prieskumy robili pre viacerých prezidentských kandidátov. „Žiadny kandidát si však v prezidentských voľbách nepredplatil prieskumy na nejaké dlhšie časové obdobie. Realizovali sme pre jednotlivých kandidátov ad hoc prieskumy,“ povedal Slosiarik. Dodal, že aj Procházka mal skúsenosť s ich službami, takže vie, že cieľom Focusu je poskytovať klientom a verejnosti objektívne a aktuálne informácie.

Aj Prezidentský palác označil Procházkove slová za nezmysly. „Sú to nezmysly, za ktoré sa pán Procházka pred niekoľkými mesiacmi prezidentovi osobne ospravedlnil,“ uviedol hovorca hlavy štátu Roman Krpelan.

Procházka si za svojimi slovami už dnes nestojí. Najnovšie vyhlásil, že išlo len o klebety. „Medzi štyrmi očami som sa prezidentovi ospravedlnil, že som klebetu, ktorá ku mne dorazila, v tom súkromnom rozhovore cirkulovala ďalej,“ vysvetľoval šéf Siete časť rozhovoru o Kiskovi. Podľa neho na tému prieskumov došlo, lebo bol frustrovaný a v prieskumoch mal medzi siedmimi a desiatimi percentami. „Asi to bolo aj nejaké bolestínske pofňukávanie,“ obhajoval sa teraz Procházka.

Podľa politológa Marušiaka po zverejnení nahrávky sa Procházkovi ťažko reaguje. „Je to škandál a snaží sa z neho vycúvať. Bolo tu viac podozrení, keď mal človek pocit, že žije vo virtuálnej realite a že je tu obrovská politická korupcia, nielen čo sa týka politických elít, ale aj mienkotvorného prostredia,“ dodal politológ.

Prezidentskej kampani sa venovali obaja politici na začiatku nahrávky a potom aj v jej druhej polovici. Okrem debaty o prieskumoch Procházka tiež uviedol, že Andrej Kiska robí s Focusom a „vie prečo a vie ako a aj si v Sme našli človeka, ktorý sa im tam o to stará, aby to tú verejnú mienku proste nejakým spôsobom masírovalo“. Denník Pravda oslovil šéfredaktorku denníka Sme Beatu Balogovú, aby sa vyjadrila k tvrdeniam Procházku, odpoveď však neposkytla.

Procházka na nahrávke tiež naznačil, aké zbrane sa budú vyťahovať na Kisku. Predpovedal, že to nebude úžera, ale charitatívna organizácia Dobrý Anjel, ktorú Kiska spoluzakladal. „Keď vytiahnu účty, ktoré že došli peniaze z Dobrého Anjela, kde si on nechal preplatiť nejakú…vieš,“ povedal Procházka. Riaditeľ Dobrého Anjela Ján Dobák nevidel v pondelok dôvod komentovať tieto vyjadrenia, pretože sa Procházka za ne prezidentovi ospravedlnil.

Konflikt medzi oboma opozičnými politikmi vznikol ešte vlani. Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič minulý rok začiatkom júna vyhlásil, že ho pred prvým kolom prezidentských volieb žiadal vtedajší kandidát Radoslav Procházka, či by mu v regionálnych novinách jeho rodinnej firmy vybavil inzerciu bez toho, aby zaplatil DPH. Zostrihaná nahrávka sa na webe objavila vlani koncom júla a trvala asi dvanásť minút.

Igor Matovič. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Igor Matovič Igor Matovič.

Teraz cez víkend už na internete kolovala celá nahrávka. Na nej Procházka nepoprel, že bol ochotný platiť za časť inzercie bez dokladov. Najskôr hovorí, že „pol na pol“, neskôr padla zo strany Matoviča veta, či 90 percent bez dokladu a 10 percent inzercie na doklad. Procházka odpovedá, že nechce, aby mal z toho Matovič niekedy zlý pocit.

Nahrávku v pondelok obaja z politikov interpretovali každý po svojom. Procházka hovorí, že ho očisťuje, Matovič, naopak, tvrdí, že by to mal byť Procházkov politický koniec. Procházka v pondelok uviedol, že už rok nesie zodpovednosť za túto kauzu. Chce nechať na ľuďoch, aby si urobili vlastný úsudok, či jemu a strane dajú poverenie na to, čo chcú v politike zrealizovať. „Bude to ich rozhodnutie a ich voľba. Ja som sa napríklad, na rozdiel od pána, ktorý zháňal peniaze vlastnou hlavou, k svojmu hlasu prihlásil. Dokonca som pred mesiacom povedal, dajte to von celé,“ vyhlásil líder strany Sieť. Zopakoval, že ho mrzí, že s Matovičom viedol rozhovor a že neodišiel hneď pri prvej provokácii. Tiež mu je ľúto, že rozhovor viedol takým spôsobom.

Matovič, naopak, vyzval Procházku, aby odišiel z vrcholovej politiky. "V prezidentskej kampani prepral niekoľko stotisíc eur, ktoré dodnes nevykázal, odkiaľ pochádzajú. S plechovým ksichtom je schopný klamať ľuďom do očí,” vyhlásil líder Obyčajných ľudí. Matovič si myslí, že nahrávku novinárom posunul Procházka, lebo sa spolieha na to, že ľudia na to do volieb zabudnú.

Prípad začala v septembri 2014 vyšetrovať aj polícia, Procházku dokonca vlani na jeseň obvinila z trestného činu krátenia dane v štádiu pokusu. Trestné stíhanie ešte pred koncom roka zastavil vyšetrovateľ, no Procházku nakoniec obvinili ešte raz. Aj toto obvinenie bolo nakoniec zrušené, na pokyn šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika. Polícia prípad stále vyšetruje.

Na zverejnenej nahrávke, ktorá trvá 70 minút, obaja politici rozoberajú tiež aktuálne politické dianie naprieč celým politickým spektrom. Hodnotia napríklad možné šance pravice po voľbách v roku 2016, to či Robert Fico zloží funkciu premiéra, ak nebude zvolený za prezidenta, alebo postoje KDH vo vzťahu k Smeru. Bavia sa aj o bývalej premiérke Ivete Radičovej, rozpade SDKÚ či o tom, že Smer a KDH majú dohody na najvyššej sponzorskej úrovni. Rozhovor s Procházkom si nahral Matovič, odmietal ho však zverejniť. Hovoril, že nechce mariť vyšetrovanie a že by mu hrozilo trestné stíhanie. To, že to mal Matovič celé premyslené, naznačuje aj jeho posledná veta na nahrávke, ktorá dokumentuje, kedy sa rozhovor odohral. „Čiže dnes je 18. februára, 15 hodín 15 minút.“

Čo zaznelo ešte na nahrávke (vybraté z prepisu)

O prezidentských voľbách

Procházka: Dozvedel som sa, že cieľom Hrušovského tímu je robiť politicky zle mne a trochu aj Kiskovi.

O Robertovi Ficovi, ktorý ak sa nestane prezidentom, bude premiérom aj po voľbách v roku 2016

Matovič: Inak to som už aj ja počul, lebo minulú nedeľu bol v rádiu. Bol neuveriteľne nervózny a že s 12 ľuďmi prišiel na tú diskusiu. S 12 ľuďmi, 12 tabletov, otázka, normálne ľudia direkt, takže po prvé chceli od toho redaktora, aby cenzúroval otázky, ktoré áno a ktoré nie a on, že nie, ja idem tak isto ako ostatným – doradu, tak že lístočky mu tam vypisoval Erik Tomáš, že ako ktoré má a ktoré nemá, a že ich úplne odignoroval, že Fico zakaždým keď nejakú takú otázku dostal, tak tri štyri vety dal take úvodné rozvláčne 30-sekundové, po 30 sekundách mal napísané v tablete presne, čo má hovoriť, čítal. Normálne, 12 ľudí si predstav, že nabehne s tabletmi … každý na niečo bol zameraný. To znamená, že si naozaj veľmi veľmi neverí. Včera mi viem že niekto, tiež to bolo v tomto duchu, akože si neveria. Že sú fakt nervózni okolo toho štábu, že to naozaj nemusí vôbec vyjsť, tak ako si to oni predstavujú.

O Ivete Radičovej

Procházka: Už na ňu není nikto zvedavý, Igor.
Matovič: Ona sa stránila, stránila, stránila, až pre tých ľudí zovšednela. 
Procházka: Ona prehrala voľby a potom ich ako keby vyhrala, ale neustála. Čiže ona nemá nejakú aureolu niekoho, že kto dokáže s tým Smerom zatočiť. Nemá.

O KDH

Procházka: Hej, ale však si videl, Igor, že môže sa Figeľ vyjadrovať akokoľvek, ale v Bystrici a Nitre išli so Smerom. Figeľ prišiel na regionálne vedenie a orodoval tam a nič.
Matovič: Alebo nejaký Abraham (poz. red. predseda poslaneckého klubu Pavol Abrhán).
Procházka: Abraham sa na to vyslovene trasie.
Matovič: Mne to pripadá, že je to aj taký ksicht, ten tak na to vyzerá, akože tá jeho mentalita smerácka. Akože jeho posadiť na druhú stranu tej sály, tak krásne tam splynie medzi nimi.

O fakturovaní inzercie vo firme Matovičovej manželky

Procházka: Igor vie mi niekto naceniť inzerciu u Teba? Tak nejak akože to…
Matovič: Hrám sa na slepú babu s vlastnými obchodníkmi, že v systéme je nahodené ako 50, ale v skutočnosti to vždy následne vyfakturujeme s 55, čiže vedia o tom iba fakturantky, ale obchodníci nie, lebo vieš, to je také trápne trošku.

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič #nahrávka