Do rúk súkromníka majú ísť aj letecké opravovne

Po štátnych vojenských opravárenských podnikoch v Trenčíne a Novákoch má súkromník prevádzkovať aj Letecké opravovne Trenčín.

05.05.2015 12:30
trenčín, letecké opravovne Foto: ,
Letecké opravovne Trenčín.
debata (5)

Minister obrany Martin Glváč na zajtrajšom rokovaní vlády predstaví ďalšie podrobnosti. „Chceme ich ako jeden z posledných podnikov teraz medzinárodným tendrom prenajať, aby sme udržali zamestnanosť, pretože tieto firmy boli nadimenzované na veľkú československú armádu,“ uviedol šéf rezortu obrany v nedeľu v diskusnej relácii TA3 V politike. Tiež dodal, že materiál, ktorý sa bude týkať tendra, plánuje predstaviť na rokovaní vlády.

Podrobnosti o medzinárodnej súťaži zatiaľ neprezradil.

Ministerstvo chce Letecké opravovne Trenčín prenajať z dôvodu, že armáda ich už finančne nedokáže udržať. Aj preto v podniku už niekoľko rokov výrazne klesá počet zamestnancov. Podľa informácií denníka Pravda dnes opravovne majú približne 320 zamestnancov, v 90. rokoch ich bolo viac ako tisíc.

Vláda už vlani v októbri na výjazdovom rokovaní v Trenčíne avizovala, že rezort obrany má pristúpiť k opatreniam, ktoré budú viesť k zachovaniu zamestnanosti v tejto fabrike.

Podobným tendrom sa na začiatku roka 2013 prenajal Vojenský opravárenský podnik Nováky a Trenčín. Ten na 20 rokov získala slovenská spoločnosť MSM Martin, ktorá je napojená na českú zbrojársku firmu Excalibur.

Jednou z podmienok prenájmu vtedy bolo, že investor okrem ročného nájmu a odkúpenia skladových zásob podniku ponechá súčasný stav zamestnancov. MSM Martin sa zaoberá výrobou rôznych zbraní, munícií, tankov či navigačných systémov. Tiež pôsobí vo sfére automobilového priemyslu či strojárstva.

Model prenájmu bol dobrým rozhodnutím aj podľa premiéra Roberta Fica, ktorý to vyhlásil v marci tohto roka počas návštevy trenčianskeho opravárenského podniku. Pri rovnakej príležitosti premiér informoval, že podobný úmysel má rezort obrany aj s Leteckými opravovňami Trenčín.

Letecké opravovne vznikli v období pred druhou svetovou vojnou a dnes sa riadia medzi najstaršie opravárenské podniky na Slovensku. Zameriavajú sa na opravy rôznych typov lietadiel, medzi nimi aj vrtuľníkov Mi-17, ktoré má slovenská armáda v súčasnosti vo výzbroji.

Jediným zakladateľom a akcionárom leteckých opravovní je Slovenská republika a v jej zastúpení koná rezort obrany.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #letecké opravovne