Vláda nebude informovať o privatizácii Carga

Vláda nebude musieť predložiť do parlamentu správu o privatizácii železničného Carga, ako to navrhoval nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Vládny Smer jeho návrh zamietol.

05.05.2015 14:12
debata (6)

Lipšic požadoval správu o Cargu na základe medializovaných informácií, podľa ktorých sa v procese opäť objavuje schránková firma, za ktorou môžu stáť slovenskí oligarchovia.

Slovensko má 12-tisíc nákladných železničných vagónov predať švajčiarskej firme AAE za asi 200 miliónov eur. Obchod posudzuje protimonopolný úrad. Denník N v utorok informoval, že z ničoho nič sa zmenil víťaz veľkého privatizačného tendra. Švajčiari sa o svoje víťazstvo podelili pol na pol s iným investorom.

Nemecký vlastník švajčiarskej AAE napísal na svojom webe, že namiesto 66 percent akcií vo firme, do ktorej sa presunú tisícky slovenských vagónov, v nej majú napokon iba 33 percent.

Švajčiari označili majiteľov druhej polovice balíka za skupinu investorov, bližšie ich nekonkretizovali. Štátne Cargo povedalo, že novým akcionárom je švajčiarska firma „Cargo Lease“.

Cargo tvrdí, že je všetko v poriadku. Švajčiari vraj môžu aj podľa zmluvy posúvať svoju výhru z tendra ďalej, len musia mať vagóny pod kontrolou. Meno investora prezradil až Protimonopolný ú­rad.

Ten tvrdí, že žiadosť o povolenie obchodu dostal až takmer rok po oficiálnom konci privatizácie a podľa jeho informácií má kontrolu nad vagónmi okrem nemeckých majiteľov švajčiarskej AAE prebrať fond so sídlom na Malte, Solveq Funds SICAV plc.

Národná rada zamietla aj žiadosť o doplnenie programu, ktorú predložil Jozef Kollár. Opozičný poslanec chcel, aby vláda do parlamentu predložila správu o stave čerpania eurofondov za roky 2007 až 2014, vrátane toho, koľko z eurofondov Slovensko nestihne vyčerpať a aká je výška korekcií.

Člen poslaneckého klubu KDH Alojz Hlina neuspel s návrhom, aby minister dopravy Ján Počiatek predstavil národnej rade správu o nákladoch a efektivite bratislavského diaľničného obchvatu.

Poslanci schválili program 51. schôdze, prvým bodom je novela zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú má parlament prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Cargo #Smer #privatizácia