Kiska v piatok zapáli sviečky pri šiestich vojnových pamätníkoch

Prezident Andrej Kiska zapáli v piatok ôsmeho mája sviečky pri šiestich vojnových pamätníkoch. Ako informoval Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, hlava štátu si tak pripomenie 70. výročie skončenia druhej svetovej vojny.

05.05.2015 18:42
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (426)

Pamiatku padlých vojakov si prezident uctí najskôr o 8:00 na Dukle pri Pamätníku Československého armádneho zboru. Následne sa o 8:25 presunie do Svidníka k Pamätníku sovietskej armády. O 11:00 zapáli sviečky v Liptovskom Mikuláši na vojenskom cintoríne Háj – Nicovô. O 14:00 bude prezident vo Zvolene na Ústrednom vojenskom cintoríne sovietskej a rumunskej armády. O 15:50 navštívi Andrej Kiska Ruský vojenský cintorín v Štúrove. Program 8. mája zakončí o 18:00 na bratislavskom Slavíne.

„Chcem si týmto spôsobom uctiť pamiatku vojakov, ktorí padli na území Slovenska a ktorým patrí naša vďaka za porážku fašizmu,“ povedal prezident. „Želal by som si, aby v tento deň nezostal opustený ani jediný hrob a preto by som rád požiadal občanov, aby spolu so mnou zapálili Sviečky vďaky na cintorínoch po celom Slovensku.“ Podľa prezidenta znamenal každý padlý vojak jedinečný ľudský život. „Zapáľme sviečky na hroboch vojakov ako naše spoločné gesto spomienky, úcty, piety. Ale aj ako posolstvo mieru, aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo,“ dodal prezident Kiska.

Okrem prezidenta si padlých vojakov uctia aj zástupcovia Kancelárie prezidenta SR. V priebehu piatka navštívia pamätníky v Dargove, Humennom, Trebišove, Michalovciach, Martine, Žiline, Trenčianskej Teplej a v Starej Turej.

426 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska