NDS môže zdržať dostavbu D1, myslia si ochranári

Nový povrchový variant úseku diaľnice D1 Turany - Hubová navrhovaný Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) môže podľa ochranárov z organizácie Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko výstavbu úseku zdržať.

06.05.2015 14:01
debata

Informoval o tom ochranár Jozef Ridzoň, návrh úseku totiž bude musieť prejsť procesom posudzovania vplyvu na životné prostredie (EIA). Momentálne sa v rámci EIA posudzujú iné navrhované varianty.

Toto posudzovanie môže byť podľa ochranárov čoskoro ukončené a následne sa môže pokračovať v ďalších krokoch prípravy úseku, akými sú napríklad výkup pozemkov a získavanie konkrétnych povolení na výstavbu. Nepremyslené pridanie nového variantu opätovne vráti celý proces na začiatok, čím sa podľa ochranárov znemožní jeho výstavba z európskych fondov.

"Veľmi sme privítali v posledných mesiacoch zmenený ústretový prístup ministerstva životného prostredia a ministerstva dopravy, ktoré sa nezaujato a bez ovplyvňovania rozhodli v procese EIA vybrať najvhodnejší variant tohto úseku D1 spomedzi troch posudzovaných.

Ministerstvo životného prostredia vlani v októbri stanovilo rozsah hodnotenia a požiadavky, ktoré musí NDS splniť pri hodnotení výhodnosti jednotlivých variantov," povedal Ridzoň. Tieto požiadavky boli podľa neho prerokované a prijaté tak národnými inštitúciami, ako aj mimovládnymi organizáciami a obcami.

Vzhľadom na obvyklé lehoty by podľa Ridzoňa už celý proces EIA mohol byť v súčasnosti v záverečných fázach a mohlo sa pristúpiť k ďalším krokom prípravy úseku. „Neprerokovaný návrh neposúdeného štvrtého variantu tak môže celý proces zastaviť a vrátiť na začiatok,“ povedal.

Pridanie štvrtého variantu môže mať podľa ochranárov aj oveľa nepriaznivejšie dopady. „Variant povedie vo väčšej dĺžke po povrchu, čím sa zvýši nielen možnosť kolízie s veľkými šelmami, ale aj ničenie európsky významných biotopov a hrozby pre niektoré vodné zdroje,“ povedal biológ a ochranár Ján Topercer.

Momentálne sa v rámci procesu EIA posudzujú tri varianty

„Naozaj nerozumieme, prečo prichádzajú s novým variantom v tomto čase, keď už mohlo byť definitívne rozhodnuté o trasovaní.“ Nový navrhovaný variant podľa ochranárov nerieši žiadnu zo zásadných výhrad, ktoré k projektu výstavby úseku mali.

"Naďalej ostáva riziko dopadu na Rojkovské rašelinisko, na unikátne a nádherné jaskynné systémy pri Kraľovanoch, na biotopy severných svahov Kopy a Váhu, na veľké šelmy, nezníži sa riziko nehodovosti na úseku pod strmými svahmi Kopy, kde dopadá v zime minimum svetla a hrozí tak namŕzanie vozovky, ktorej trasa by bola zbytočne dlhšia o tri kilometre ako iné varianty. Nápad s týmto štvrtým variantom považujeme za hlúpy a zbytočne komplikujúci celú prípravu tohto úseku,“ dodal Topercer.

Podľa medializovaných informácii navrhla Národná diaľničná spoločnosť nový variant problematického úseku D1 Turany-Hubová. Ten sa odlišuje od troch doteraz posudzovaných úsekov. Konkrétne tento povrchový variant nepočíta s výstavbou diaľničnej križovatky Kraľovany, s ktorou počítali staršie povrchové varianty. Podľa ochranárov sa tiež celý úsek predĺži o tri kilometre.

Momentálne sa v rámci procesu EIA posudzujú tri varianty. Prvým je variant V1 s odklonom, ktorý je kombináciou pôvodného základného povrchového variantu trasy údolím Váhu so subvariantmi. Druhým je pôvodný variant trasy V1 v dĺžke 13,52 km s tunelom Rojkov.

Tretím je variant trasy V2 v dĺžke 13,53 km s tunelom Korbeľka. Trasa by cez masív Kopy viedla v tuneli Korbeľka a za premostením údolia Váhu by nasledoval ďalší tunel Havran. Práve tento variant je podľa ochranárov najvýhodnejším z hľadiska ochrany životného prostredia.

debata chyba
Viac na túto tému: #ochranári #diaľnica D1 #dostavba