KDH presvedčilo aj poslancov z OĽaNO, podporia kandidatúru Žilinku

KDH získalo pre kandidatúru Maroša Žilinku na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) po podpore od strany Most-Híd aj podporu klubu poslancov OĽaNO.

06.05.2015 15:25
Maroš Žilinka Foto: ,
Kandidát na post predsedu NKÚ Maroš Žilinka
debata (6)

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka povedal, že Žilinka sa bol OĽaNO predstaviť v klube a spĺňa ich podmienky. „Je to odborne zdatný človek. Pracuje roky na špeciálnej prokuratúre. Je na ňom najväčšia zhoda v opozícii,“ konštatoval Vašečka.

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana kresťanskí demokrati ukončili dohodou s OĽaNO prvú fázu rokovaní. „Všetky tri opozičné kluby sa zhodli na podpore jedného kandidáta. Teraz sa začína druhá fáza, v ktorej oslovujeme nezaradených poslancov s požiadavkou na podporu nášho kandidáta. Vo štvrtok alebo v piatok podáme návrh na Maroša Žilinku do NR SR,“ povedal Abrhan.

KDH sa podľa Abrhana nechystá rokovať o podpore Žilinku so Smerom-SD. „So Smerom nie je potrebné rokovať, veď prehlásili, že táto pozícia patrí opozícii,“ konštatoval šéf klubu KDH. Žilinka dnes pôsobí ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Vo vláde Ivety Radičovej pôsobil na ministerstve vnútra ako štátny tajomník. Bol nominantom kresťanských demokratov, ale nie je členom KDH. Ministrom vnútra bol vtedy Daniel Lipšic.

Frešo nečakane navrhol Karola Mitríka

Žilinka však nebude jediný opozičný kandidát na predsedu NKÚ. Prezídium SDKÚ v pondelok na návrh predsedu Pavla Freša schválilo kandidatúru Karola Mitríka. „Karol Mitrík získal v roku 2010 podporu všetkých pravicových strán a na návrh vlády Ivety Radičovej sa stal riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS). V tejto pozícii potvrdil svoju odbornosť a získal si rešpekt medzi partnermi v zahraničí. Má teda najlepšie predpoklady na to, aby dokázal efektívne a nestranne riadiť Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky,“ povedal Frešo.

S Mitríkom by zrejme nemal problém ani premiér Robert Fico. Už pred tromi rokmi pripustil, že ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, ponúkne jej kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ).

Fico post opozícii sľúbil, neskôr kládol podmienky

Premiér Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách v roku 2012. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom, teraz chce navrhnúť starostu Terchovej a bývalého poslanca Milana Laurenčíka. Smer a Fico v minulosti argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom. Z volieb ho však stiahlo.

V lete sa hovorilo, že Smer je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu. Voľby predsedu NKÚ vypísal teraz nový predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Nominácie možno predkladať do 8. mája do 16:00. Vládna strana Smer-SD už oznámila, že na tento post nikoho nenavrhne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #KDH #OĽaNO #kandidatúra #Maroš Žilinka