Ministerstvo vnútra kvóty na utečencov momentálne odmieta

Ministerstvo vnútra v súčasnosti odmieta záväzné kvóty na rozdelenie žiadateľov o azyl medzi členské štáty Európskej únie. Ako sa vyjadrila Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva, rezort vnútra "v tejto chvíli odmieta záväzné utečenecké kvóty a nie je im naklonené".

06.05.2015 15:35
debata (9)

Podľa ministerstva vnútra bude efektívnejšie posilnenie Európskej agentúry pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ (Frontex) a dôsledné plnenie schengenských kritérií na ochranu vonkajšej hranice.

Vnútro upozorňuje, že nelegálna migrácia je zakázaná a prvoradou úlohou je, aby žiadna takáto migrácia nebola. „Azylový systém máme na to, že niekto je v domovskej krajine prenasledovaný a iná krajina mu poskytne útočisko. V tomto prípade za prílevom migrantov cez morskú cestu vidíme skôr ekonomickú migráciu,“ uvádza Paulenová.

Počas vojenských konfliktov vzniká iná situácia a vtedy vie Slovensko pomôcť a aktívne sa zapojiť do humanitárnych akcií. „Slovensko je pripravené prijímať vyššie počty utečencov, ale tak, ako iné krajiny, sme presvedčení, že riešenie tohto obrovského problému je práve v krajinách pôvodu utečencov“ uzavrela Paulenová.

Na zavedenie záväzných kvót vyzval Európsky parlament v minulotýždňovom uznesení, informoval Ján Jakubov z Informačnej kancelárie EP na Slovensku. EP tak reagoval na nedávne tragické potopenie sa lodí s utečencami v Stredozemnom mori, pri ktorom zahynulo približne 700 ľudí. Počet utopených migrantov snažiacich sa dostať do Európy od začiatku roka podľa EÚ stúpol na viac ako 1 500.

Parlament vo svojom uznesení takisto vyzval na trvalú európsku humanitárnu záchrannú operáciu, ktorá by fungovala na šírom mori a prispievali by do nej všetky členské štáty finančne ako aj vybavením a prostriedkami. Poslanci tiež vyzvali EÚ, aby takúto operáciu spolufinancovala.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ministerstvo vnútra #utečenci #kvóty