Zákon o rodine je protiústavný, tvrdí SaS

Návrh novely zákona o rodine z dielne Ministerstva spravodlivosti SR považuje strana Sloboda a Solidarita (SaS) za protiústavný a v rozpore s Medzinárodným dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

06.05.2015 18:31
debata (6)

„Navrhovaná novela zákona znemožňuje osobnú slobodu a právo na slobodu pohybu. Ministerstvo spravodlivosti touto právnou normou dáva do rúk obrovskú zbraň talibanským rodičom, ktorým často nestačí, že týrali partnera počas manželstva, ale potrebujú ho týrať a pomstiť sa mu aj po rozvode,“ informuje poslankyňa liberálov Lucia Nicholsonová.

Opozičná zákonodarkyňa upozorňuje, že takto navrhnutý zákon môže mať za následok až stratu dieťaťa, ktoré súd zveril po rozvode do starostlivosti jedného z rodičov. Poslanci za vládnu stranu Smer, najmä Róbert Madej, zahmlievajú podľa Nicholsonovej protiústavnosť tohto opatrenia tvrdením, že jeden z rodičov nemôže vycestovať s dieťaťom napríklad z Bratislavy do Košíc (zmeniť bydlisko) alebo dokonca do zahraničia.

„Faktom ale je, že Smer chce znemožniť odsťahovanie sa jedného z rodičov aj 35 km od pôvodného bydliska. Znemožňujú tým aj migráciu ľudí za prácou alebo hľadanie útočiska v krízovej situácii u rodiny, ktorá býva cez dva okresy,“ upozorňuje Nicholsonová.

Dodáva, že ak si rodič nenájde prácu a bude v zlej sociálnej situácii bez vlastného bývania, môže sa stať, že bude súdom vyhodnotený ako neschopný starať sa o dieťa, a tým oň môže prísť.

Poslanci v stredu rozsiahlu novelu zákona o rodine posunuli do druhého čítania. Novela je podľa rezortu spravodlivosti veľmi významným krokom k naplneniu práv detí, najmä k ochrane ich zdravia a života ako aj k zrovnoprávneniu rodičovských práv.

V čo najširšom meradle by sa mala uplatňovať zásada, podľa ktorej má každé dieťa od narodenia vyrastať v prirodzenom rodinnom prostredí. Umiestňovanie detí do ústavnej starostlivosti sa berie za najkrajnejšie riešenie, zdôrazňuje materiál.

Zmeny ministerstvo spravodlivosti pripravilo aj pri pravidlách sťahovania sa rozvedeného rodiča s dieťaťom. Ak sa rodič s dieťaťom z Bratislavy odsťahoval do prvej rakúskej pohraničnej obce, musel podľa teraz platných pravidiel žiadať súhlas druhého rodiča. Ak sa nedohodli, tak súhlas súdu, keďže išlo o vysťahovanie do inej krajiny.

Ak sa ale z Bratislavy presťahoval do Košíc, súhlas spravidla nepotreboval. Ministerstvo preto navrhuje, aby súhlas druhého rodiča či súdu bol potrebný, ak by sa sťahovali z okresu, kde má dieťa trvalé bydlisko, do iného okresu a toto odsťahovanie podstatne sťaží styk druhého rodiča s dieťaťom.

Za sťaženie kontaktu s dieťaťom sa spravidla nebude považovať odsťahovanie sa do susedného okresu, uvádza sa v novele. Pri rozvodoch budú sudcovia okrem iného prihliadať na to, aby sa deti nedostávali do konfliktu lojality, teda nestávali sa rukojemníkmi rodičov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o rodine #SASKA