Juraj Široký vypovedal na polícii, na otázky novinárov neodpovedal

Po policajnej razii v žilinskom a bratislavskom sídle firmy Váhostav vypovedal na polícii Juraj Široký, ktorý prišiel na výsluch na Národnú kriminálnu agentúru. Prišiel na veľkom tmavom Audi a sprevádzali ho jeho ochrankári.

07.05.2015 09:40 , aktualizované: 12:11
Juraj Široký, Váhostav, polícia Foto: ,
Juraj Široký vypovedal na polícii, pri odchode odmietol odpovedať na otázky novinárov.
debata (41)

Široký o 9.00 h prišiel na veľkom tmavom Audi a sprevádzali ho jeho ochrankári. Ulicu, na ktorej sa budova prezídia nachádza, strážili traja muži v oblekoch a tmavých okuliaroch. Po viac ako dvoch hodinách Juraj Široky opustil budovu polície bez toho, aby situáciu nejako komentoval.

Polícia ešte v marci začala v súvislosti s kauzou Váhostav trestné stíhanie pre podozrenie z poškodzovania veriteľa. Váhostav pritom vlastnia firmy Juraja Širokého.

Polícia o výpovedi neposkytne žiadne informácie

„Polícia neposkytne oficiálne stanovisko o dnešnom pobyte a prípadnej výpovedi Juraja Širokého na Prezídiu Policajného zboru v Bratislave,“ povedala hovorkyňa prezídia Denisa Baloghová. Výpoveď podpredsedu predstavenstva spoločnosti Váhostav potvrdila Michaela Kovačik Grendelová, hovorkyňa spoločnosti Druhá strategická, a.s., ktorá cez Finasist, a.s. ovláda Váhostav.

Juraj Široký opúšťal budovu polície v sprievode... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Juraj Široký, Váhostav, polícia Juraj Široký opúšťal budovu polície v sprievode svojich ochrankárov.

Výsluchu Širokého predchádzala razia v priestoroch spoločnosti Váhostav-SK v Bratislave aj v Žiline. Polícia si odniesla niekoľko krabíc s účtovníctvom za posledné roky.

Po prevalení kauzy sa vládny Smer sústredil najmä na odvolávanie podpredsedu parlamentu Jána Figeľa, ktorého premiér Fico obvinil zo zodpovednosti za situáciu vo Váhostave. Podľa jeho slov mal ako minister dopravy tlačiť na nízku cenu a práve preto údajne nemohol Váhostav platiť svojim subdodávateľom.

Stopnúť reštrukturalizáciu môže ešte súd

Podľa pôvodného plánu škrtania dlhov mali drobní veritelia spoločnosti dostať len 15 percent hodnoty svojich pohľadávok v priebehu piatich rokov. Neskôr prišiel Fico s novým riešením, ktorého súčasťou bola ponuka Juraja Širokého na 49 percent akcií spoločnosti pre nezabezpečených veriteľov.

Veritelia na schôdzi minulý týždeň schválili reštrukturalizačný plán Váhostavu, ktorý však musí ešte potvrdiť súd. Kauzu zamotalo ešte viac zistenie Aliancie Fair-play, ktorá tvrdí, že súčasný šéf Váhostavu Marián Moravčík pracoval v minulosti pre schránky, ktoré sú momentálne veriteľmi Váhostavu. Ak by súd potvrdil toto prepojenie, reštrukturalizáciu firmy môže zastaviť a Váhostav by šiel do konkurzu.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Juraj Široký #výsluch #kauza Váhostav