Tabletka na náladu bez receptu? Žiaden problém

Antidepresíva, lieky na liečbu alkoholizmu alebo na spanie. Pacient sa k nim dostane po stanovení diagnózy lekárom a ich výdaj je viazaný iba na recept. Lekáreň však nie je jediné miesto, kde sa dajú kúpiť. Tieto lieky sú mimoriadne populárne na čiernom trhu.

08.05.2015 11:00
debata (3)

Inzeráty, ktoré takýto tovar ponúkajú, pribúdajú na rôznych internetových stránkach, rastú ako huby po daždi.

Denník Pravda v úlohe anonymného záujemcu oslovil jedného z inzerentov a výsledok je zarážajúci. Bez najmenších problémov sa nám v Bratislave podarilo kúpiť 30-tabletové balenie lieku Rivotril. Vyšiel na 40 eur, kým v lekárni by zaň pacient doplatil od 6 do 30 centov, v závislosti od zdravotnej poisťovne. Tento liek sa môže zneužiť aj ako náhrada drogy.

Slušný študent, ktorý si občas privyrobí

„Mám 2 mg Rivotril. Viem Vám dať toľko tabliet, koľko budete potrebovať. Lexaurinu 3 mg len10 tbl, ale v priebehu týždňa, keď ho miniete, môžem poslať další, ale Rivotril 2 mg je podstatne silneší od Lexaurinu. Prípadne ešte nejaké podobné lieky na upokojenie a proti stresu a úzkosti napríklad Xanax. Stretli by sme sa a z ruky do ruky. Ja som slušný, diskrétny študent na súkromnej VŠ, za ktorú platím aj 3500 eur ročne a síce stále niekde brigádujem, ale je to pre mňa dosť obtiažne zohnať tolko peňazí na školné, takže si občas takto privyrobím. Všetky lieky sú nové, v záruke, originály z lekárne, v originál balení s príbalovým letákom zabalené a zapečatené…Otec je lekár…,“ napísal nám do mailu jeden z predávajúcich, ktorý si podľa našich zistení takto zarába už viac ako dva roky!

Meno neprezradil, do správy uviedol iba telefónne číslo. Keď sme si dohadovali stretnutie, telefón zodvihla žena, ktorá nakoniec prišla aj na dohodnuté miesto so sľúbeným „tovarom“. Nebola však sama. V nenápadnej blízkosti ju čakal muž, ktorý pravdepodobne dával pozor na bezproblémový priebeh obchodu. Pri preberaní hotovosti ubezpečila, že liek je originál, pretože jej manžel je lekár, a nemusíme sa ničoho báť. „Keby ste chceli aj niečo iné, kľudne zavolajte,“ povedala a dodala, že lieky, ktoré sme od nej kupovali, sama užíva.

Nelegálne kupujú tabletky závislí od liekov

Denník Pravda si dal otestovať liek v jednej z bratislavských lekární. Magistra, ktorá testy urobila, potvrdila, že je pravý. Spoznala to predovšetkým podľa čísla šarže, registračného a čiarového kódu. Celé balenie lieku sme v tejto lekárni nechali, tá ho potom odovzdala organizácii, ktorá zneškodňuje nespotrebované li­eky.

„Rivotril je veľmi atypický liek, využívaný pri neurologických poruchách. Patrí medzi sedatíva, a teda odstraňuje napätie. Veľmi rýchlo pri ňom vzniká potreba zvyšovať dávky a spôsobuje ťažké abstinenčné príznaky,“ vysvetľuje psychiater Marek Zelman. Myslí si, že nelegálne ho kupujú najmä tí, ktorí sú od neho závislí.

Ivana sa už neraz predávkovala

To bude zrejme aj prípad 39-ročnej Ivany zo západného Slovenska. K Rivotrilu sa dostala cez internet, na odporúčanie známej. „Po rodinných a osobných problémoch som navštevovala psychiatričku asi rok. Predpisovala mi nejaký čas lieky na upokojenie, ale postupom času mi ich chcela vysadiť. Nezvládala som to dobre. Keď teda nebola legálna cesta, začala som si lieky zháňať sama. Dnes ich beriem tak, ako niekto celaskon. Denne,“ zveruje sa Ivana. Tiež dodala, že nie raz sa tabletkami predávkovala. „V noci som sa zobudila na toaletu a naspäť do postele som sa už nevrátila. Dostala som závrat, oblieval ma studený pot, triaslo ma a nevládala sa ani len doplaziť do spálne, a keby partner nezavolal záchranku, neviem, ako by to dopadlo,“ povedala. Napriek tomu si lieky naďalej „ordinuje“ sama.

Najrizikovejšou skupinou sú ženy

„Lieky sú svojím spôsobom tiež tovar a tým spôsobom sa dá s nimi aj narábať. O kšeftovaní, predaji pod pultom sa nahlas nehovorí, ale deje sa to. A ako vidno, takýto biznis s liekmi je aj finančne zaujímavý. Ale riziko rozvinutia závislosti je naozaj veľké a je to dôvod na liečbu. Mimochodom, najrizikovejšou skupinou v tomto smere sú ženy. Žien závislých od liekov je z roka na rok viac. Čísla rastú až katastrofálne,“ pripomenula Márie Martinove, primárka Centra pre liečbu drogových závislostí liečebného ústavu Predná Hora.

Nekontrolované užívanie takéhoto lieku môže podľa primárky viesť k ťažkej fyzickej aj psychickej závislosti. Vo vysokých dávkach alebo v kombinácii s alkoholom môže zapríčiniť zástavu srdca, dýchania, až kómu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lekárne #antidepresíva #čierny trh