Lietajúce auto havarovalo v Nitre

V Nitre sa zrútil prvý slovenský aeromobil. "Bol nahlásený pád lietadla na letisku v Janíkovciach, okamžite sme poslali štyri vozidlá a desať hasičov. Po príchode na miesto sme zistili, že ide o pád aeromobilu," povedal Viliam Pánsky, hovorca Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre.

08.05.2015 19:10 , aktualizované: 21:20
aeromobil Foto: ,
Aeromobil pilotoval jeho vynálezca a konštruktér. Pri nehode neutrpel vážnejšie zranenia.
debata (36)

Hasiči urobili protipožiarne opatrenia, odpojili akumulátor, aby zabránili vzniku prípadného požiaru. K úniku paliva neprišlo.

Podľa informácií Jozefa Minára z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby lietadlo padlo z výšky asi 200 metrov. Pilot však vystúpil zo zničeného vraku stroja sám, sťažoval sa na bolesti hlavy a rúk. Podľa informácií Pravdy je vynálezca a konštruktér lietajúceho automobilu 54-ročný Štefan Klein síce doudieraný, ale nemá vážnejšie zranenia. Je pod dohľadom lekárov vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

„Každý pilot ovláda takéto situácie a presne vie, ako sa má zachovať. Toto experimentálne lietadlo bolo špeciálne. Štefan Klein sa tomuto typu lietajúceho auta venuje celý život. Zachoval sa tak, že si zachránil život,“ povedal Milan Podhorný, pilot so 40-ročnou praxou.

Aeromobil havaroval na letisku v Nitre. Foto: Pravda, Monika Maťová
aeromobil Aeromobil havaroval na letisku v Nitre.

Klein, ktorý svoj vynález pilotoval, v piatok od rána robil na letisku skúšobné manévre. Vo vzduchu v 200-metrovej výške si podľa všetkého uvedomil, že došlo k fatálnej poruche, nestratil však duchaprítomnosť a pokúsil sa o katapult, o čom svedčí padák, ktorý stihol aktivovať.

O akú chybu stroja išlo bude zisťovať Štátna letecká inšpekcia, Letecký úrad Slovenskej republiky a polícia.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Nitra #Aeromobil