Najviac miest pre študentov ponúkajú strojári

Takmer 1 500 učebných zmlúv ponúka terajším deviatakom vyše stovka firiem, ktoré sa rozhodli spolupracovať so strednými odbornými školami na systéme prepojenia škôl s praxou.

10.05.2015 16:37
práca, študenti, prax Foto:
Najviac firiem, ktoré ponúkajú študentom prepojenie s praxou, pôsobia v strojárskej oblasti. (Ilustračné foto)
debata (1)

Najviac miest je v oblasti strojárstva, autoopravárenstva a elektrotechniky, a to najmä v Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Zoznam ponúk zverejnili zamestnávatelia na webovej stránke www.rsov.sk.

Firmy v týchto dňoch robia nábor a vyberajú žiakov. S nimi uzatvárajú učebné zmluvy, kde im okrem iného garantujú aj odmenu za prácu vo výške 50 – 100 percent hodinovej minimálnej mzdy, teda 1,09 – 2,18 eura. Ponúkajú im tiež podnikové štipendium, v prvom roku vo výške 40 eur mesačne. Žiaka, ktorý vstúpi do tohto systému, tak čaká nový typ štúdia – teóriu sa bude učiť v strednej odbornej škole, s ktorou má firma zmluvu, praxovať bude v podniku.

Zamestnávatelia si od duálneho vzdelávania sľubujú najmä lepšie vyškolených ľudí, ale aj väčší záujem o učebné odbory, kde už dlhšie cítia nedostatok pracovnej sily. „Pociťovali sme úpadok záujmu o odbory stolár a operátor drevárskej výroby, ktoré sa učia v susednej Strednej odbornej škole drevárskej. Vstupom do tohto systému očakávame, že sa toto štúdium zatraktívni. Tie benefity sú zaujímavé pre rodičov aj žiakov,“ hovorí Roman Gejdoš, konateľ nábytkárskej firmy Decodom Topoľčany.

Firma ponúka 65 miest a od nového systému si tiež sľubuje lepšie zaškolenie žiakov. „V prvom rade žiak získava pracovné návyky. Používa moderné technológie a materiály. To všetko mu dáva predpoklady na uzavretie pracovnej zmluvy už počas štúdia,“ hovorí Gejdoš. Vo výrobe sa využívajú moderné technológie, ktoré by si škola nemohla dovoliť. Na praxi si vychovajú budúceho zamestnanca tak, že nebude treba investovať do jeho zaškolenia.

Odvetvie Počet učebných miest
strojárstvo 552
autoopravárenstvo 301
elektrotechnika 244
obchod, cestovný ruch 108
drevospracujúci priemysel 100
stavebníctvo 73
polygrafia a médiá 30
odevný priemysel 24
poľnohospodárstvo 16
celkovo 1 448

Do duálneho vzdelávania, ktoré sa rozbieha od nového školského roka, sa pôvodne prihlásilo viac ako 130 firiem. V procese overenia spôsobilosti, kde komisia posudzovala ich finančnú stabilitu, personálne a technické vybavenie, uspelo 117. „Spĺňajú podmienky zabezpečenia výučby vo svojich priestoroch po odbornej, finančnej, materiálnej a metodickej stránke,“ uviedol Július Hron, koordinátor zamestnávateľov združených v Rade vlády pre odborné vzdelávanie a prípravu. Certifikát o spôsobilosti poskytovať takéto vzdelávanie platí sedem rokov.

Podľa Hrona pre školský rok 2016/2017 prejavilo záujem ďalších približne 70 zamestnávateľov. „My sme boli prví, čo certifikáciu získali. Kolegovia, ktorí majú firmy a o tomto systéme uvažujú, vyčkávajú, kým sa to utrasie a po roku bude určite aj záujem zamestnávateľov podstatne väčší,“ dodal Gejdoš.

Niektoré firmy spolupracujú so školami a poskytujú prax už teraz. „V tomto systéme u nás študuje už 31 žiakov, teraz máme zazmluvnených 20 študentov,“ hovorí Zuzana Vinklerová, prokuristka dm drogerie markt. Certifikáciu na praktickú výchovu získalo 14 filiálok, väčšinou v Bratislave, ale aj v Pezinku, Malackách, Nových Zámkoch a Galante. To, že žiakom treba poskytnúť prax, berú ako samozrejmosť. „Takto to funguje v našej materskej spoločnosti v Rakúsku. Je prínosom vychovať si pracovníkov, ktorí budú zžití s kultúrou našej spoločnosti a budú v prvom rade schopní a ochotní podať poradenstvo našim zákazníkom,“ vysvetľuje Vinklerová. Pripomína, že teraz firma investuje státisíce eur na to, aby ľudí preškolila – väčšinou ženy s vysokoškolským vzdelaním, ktoré však nevedia povedať, aké je zloženie krému a prečo je také, aké je.

Vinklerová podotkla, že nie všetky stredné školy sú ochotné spolupracovať s firmami na zavedení tohto systému vzdelávania. „Chceli sme certifikovať podstatne viac filiálok, ale len tri z deviatich škôl, s ktorými spolupracujeme, chceli do tohto systému vstúpiť. Je to výzva aj pre ne, aby ho prijali za svoj,“ mieni Vinklerová. Školy majú podľa nej trochu obavy, navyše mali málo času na rozhodovanie. Zákon, ktorý duálne vzdelávanie zavádza, vstúpil do platnosti len 1.¤apríla, zmluvy medzi školami a firmami sa podpisovali do 7. mája. Počet škôl, s ktorými boli zmluvy uzavreté, by mal byť známy v priebehu týždňa.

Do systému sa zapojili viaceré školy, ktoré s podnikmi už dlhšie spolupracujú. „Každý do toho ide s nejakými obavami. Pre školy to znamená aj istý odliv žiakov z odborného výcviku a niekde to môže mať dosah aj na znižovanie stavov majstrov. Ale treba vidieť rozhodujúci fakt, že žiakom to pomôže nájsť si zamestnanie,“ hovorí František Tamašovič, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Šuranoch, ktorá bude spolupracovať s viacerými podnikmi. Pripúšťa, že nie každá škola vníma to, že sa bude musieť prispôsobovať potrebám podnikov. Prispôsobovať sa podľa neho však musia obe strany – podnik aj škola.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #žiaci #prax #stredné šoly