Kiska letel špeciálom na hokej do Ostravy

Neopúšťajú ho veľkopanské maniere. Prezident Andrej Kiska aj napriek kritike naďalej využíva vládne lietadlo na súkromné cesty. Letel ním aj minulý týždeň do neďalekej Ostravy na zápas našich hokejistov s Nórskom.

13.05.2015 09:04
debata (290)

O prezidentových súkromných výletoch vládnym špeciálom za rodinou do Popradu už niekoľkokrát denník Pravda informoval.

Do Ostravy išiel Kiska mimo svojho oficiálneho programu. Podľa portálu čas.sk využil na presun vládne lietadlo JAK. Z Bratislavy do Ostravy by sa autom dostal do troch hodín. Špeciálom ušetril čas, trvalo mu to len 40 minút. Kancelária prezidenta informáciu o lete nepoprela.

„Prepravu a bezpečnosť prezidenta má na starosti a zabezpečuje Úrad pre ochranu ústavných činiteľov, otázky na prepravu treba smerovať na nich. Kancelária prezidenta nevlastní ani automobil na prepravu prezidenta,“ povedal hovorca Roman Krpelan. Ministerstvo vnútra, pod ktorý patrí aj Úrad pre ochranu ústavných činiteľov odkázal.

„O preprave prezidenta rozhoduje Úrad pre ochranu ústavných činiteľov. Z taktického a bezpečnostného hľadiska informácie o spôsobe prepravy hlavy štátu zverejňovať nebudeme,“ povedal hovorca rezortu vnútra Ivan Netík. Spoločnosť Kiskovi robila aj dcéra Natália (24).

Analytik Ján Baránek na to pre čas.sk reagoval, že nie je v poriadku, ak prezident ide na hokej vládnym špeciálom. „Keď ide na oficiálnu návštevu, samozrejme, na to je vládny špeciál, ale chodiť na hokej…“ povedal Baránek. Upozornil aj na to, že tieto cesty sú drahé. Podľa neho urobili chybu, že cestu normálne neodkomunikovali.

Pritom prezidentská kancelária pravidelne informuje o tom, ako Andrej Kiska rozdá každý mesiac desiatim rodinám čistý plat vo výške približne 5 213 eur. To, že daňových poplatníkov stojí jedna víkendová návšteva jeho rodiny v Poprade, kam ho dovezie vládny špeciál, približne 4 800 eur, už neuvádza. Nielen let na zápas do Ostravy však dáva tušiť, že takýchto súkromných ciest môže byť viac.

© Autorské práva vyhradené

290 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #hokej #Andrej Kiska