Most-Híd vyzýva Čisláka, aby zastavil zadlžovanie nemocníc

Poslanec Národnej rady SR Tibor Bastrnák vyzýva šéfa rezortu zdravotníctva Viliama Čisláka, aby zastavil narastanie dlhu slovenských nemocníc.

13.05.2015 11:01
debata (3)

„S dlhmi nemocníc je to z roka na rok horšie a horšie, rastú do čoraz závratnejších výšok,“ uviedol to v stredu poslanec za Most-Híd a podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Tibor Bastrnák. Aj napriek jasným zámerom vlády uvádzaným v jej programovom vyhlásení o zastavení nárastu dlhov nemocníc k žiadnym takýmto krokom podľa neho nedošlo.

„Podľa posledných medializovaných informácií záväzky štátnych nemocníc po lehote splatnosti na konci vlaňajšieho roka predstavovali 334,2 milióna eur. Ak tento údaj porovnáme s rokom 2013, tak došlo k nárastu o vyše 87 miliónov eur,“ upozorňuje Bastrnák.

Poslanec NR SR nesúhlasí s názorom ministra Viliama Čisláka, že hospodárenie v zdravotníctve ide správnym smerom. „Pán minister by si mal zložiť ružové okuliare a konečne zastaviť narastanie dlhu slovenských nemocníc. Vyzývam ho preto, aby predstavil konkrétne systémové opatrenia, ktorými to chce zmeniť,“ vyzval Tibor Bastrnák šéfa rezortu zdravotníctva, pričom dodal, že pokiaľ sa Čislákovi čo najskôr nepodarí negatívny trend stopnúť, doplatia na to predovšetkým pacienti.

Strana Most-Híd vo svojej Občianskej vízii predstavuje dva zásadné návrhy, ktoré by výraznou mierou zlepšili hospodárenie nemocníc. „Sú nimi centrálne verejné obstarávanie a transformácia nemocníc na štátne akciové spoločnosti,“ uviedol na záver Bastrnák.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Most-Híd #nemocnice #zadlžovanie #výzva #Viliam Čislák