Druhý pilier prinesie nižšie minimálne penzie

Štátny najnižší dôchodok nebude zachraňovať slabé penzie z druhého piliera. Ľudia, ktorých výplata sa rovnala minimálnej mzde a sporili si v druhom pilieri, dostanú od štátu nižší minimálny dôchodok, ako keby boli len v prvom pilieri.

14.05.2015 09:00
debata (48)

Rozdielny výpočet penzií pre dve skupiny sporiteľov je podľa ministerstva práce spravodlivé riešenie.

„Znížením štátom vyplácaných minimálnych dôchodkov pre ľudí nachádzajúcich sa v druhom pilieri zabraňujeme vzniku morálneho hazardu. Ak by minimálne dôchodky boli pre všetkých rovnaké, tak na prípadné straty by sa ľuďom v druhom pilieri skladali všetci občania prostredníctvom rovnakého minimálneho dôchodku, ale dosiahnuté zisky by zostávali konkrétnym sporiteľom,“ vysvetlil šéf rezortu Ján Richter.

Pre krátenie penzie sa ľuďom, ktorí dostávajú minimálnu mzdu, jednoznačne nevyplatí zostávať v druhom pilieri. Zamestnancom, ktorí štyridsať rokov pracovali za takýto plat, klesne štátny minimálny dôchodok z 311,1 eura na 277,2 eura. Chýbajúcich 33,9 eura si majú vykryť práve súkromným dôchodkom.

Pri minimálnej mzde a desaťročnom sporení v druhom pilieri zarobia okolo 2 917 eur. Za túto sumu si môžu od súkromnej poisťovne kúpiť doživotný dôchodok v približnej výške 10 eur za mesiac.

Mesačná strata na vstupe do druhého piliera tak bude predstavovať 23,9 eura. Pre nízke úspory niektoré poisťovne ani neponúkajú možnosť zakúpenia doživotného súkromného dôchodku.

Od prvého júla 2015 majú tí, ktorí odpracovali 30 rokov s minimálnou mzdou, nárok na minimálny mesačný dôchodok vo výške 269,5 eura. Ak boli zároveň aj v druhom pilieri, štátom vyplácaný minimálny dôchodok im klesne o 39,1 eura na 230,4 eura.

Na druhej strane ich desaťročné úspory v druhom pilieri by sa mali pohybovať okolo 2¤917 eur. Táto suma im postačí približne 6 rokov a 2 mesiace na dorovnanie minimálnych dôchodkov zo štátneho piliera.

Rozdielne minimálne dôchodky pre sporiteľov v prvom a druhom pilieri sa dostali do zákona až v parlamente cez poslanecký návrh Jána Podmanického (Smer). Vládna strana za to zožala kritiku opozície, ktorá samotné zavedenie minimálneho dôchodku podporuje, nesúhlasí však s krátením minimálnej penzie pre sporiteľov v druhom pilieri.

„Toto je protiústavná diskriminácia občanov v druhom pilieri. Určite budem jedným z iniciátorov podania na Ústavný súd,“ povedal predchádzajúci minister práce Jozef Mihál (SaS).

V druhom pilieri má 1,5 milióna sporiteľov uložených približne 6,63 miliardy eur. Pre problémy nízkych súkromných dôchodkov súčasná vláda po štvrtý raz otvorila toto sporenie.

Od 15. marca do 15. júna sa ľudia môžu rozhodnúť, či sa chcú v starobe spoliehať len na štát, alebo budú poberať kombinovaný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky #výpočet dôchodku #I. pilier #minimálny dôchodok