'Cez Slovensko na bicykli za 5 dní' vyrazí pre charitu množstvo celebrít

Začiatkom júna sa na Slovensku uskutoční unikátna športová charitatívna akcia. Za 5 dní prejde na bicykli cez Slovensko pelotón, ktorý budú tvoriť hendikepovaní športovci. Garde im bude robiť množstvo známych slovenských osobností.

18.05.2015 09:00
cyklisti, charita, Foto:
Najväčšie športové charitatívne podujatie svojho druhu na Slovensku zažijú vybrané mestá už po ôsmykrát.
debata (1)

Spoločnými silami tak upozornia na potrebu pomáhať hendikepovaným ľuďom a ich rodinám, ale i sociálne slabým v odľahlých častiach Slovenska.

Najväčšie športové charitatívne podujatie svojho druhu na Slovensku zažijú vybrané mestá už po ôsmykrát.

„Som veľmi rád, že sa nám už 8 rokov darí organizovať akciu, ktorá rastie nielen počtom účastníkov, ale najmä v oblasti pomoci druhým. Moje poďakovanie patrí skvelým ľuďom, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou tohto projektu a bicyklujú spoločne pre radosť a pohodu iných,“ vysvetľuje Miroslav Buľovský, zakladateľ občianskeho združenia Parasport24, ktorý charitatívnu cyklistiku organizuje už celých osem rokov.

Ako dodáva, vďaka rokom praxe s realizáciou kolektívnych charitatívnych podujatí, si uvedomil, že skutočne efektívne sa dá hendikepovaným ľuďom u nás pomáhať len, keď sa spojí množstvo osobností a ak sa o potrebe pomáhať bude hovoriť nahlas.

Jedine tak sa na Slovensku podarí vytvoriť silu, ktorá prekoná ťažkosti, ktorým musia dennodenne čeliť hendikepovaní ľudia ako jednotlivci. O to unikátnejšie je práve podujatie „Cez Slovensko na bicykli“, ktorého sa zúčastnia a tvoria ho ľudia, napriek svojmu hendikepu schopní pomáhať iným.

Podujatie Cez Slovensko na bicykli za 5 dní tentokrát odštartuje 1. júna v Trenčianskych Tepliciach a skončí sa 6. júna v Spišskej Novej Vsi. Celkovo prinesie zastávky v až 24 mestách či obciach a jeho účastníci absolvujú za 5 dní na bicykloch až 420 kilometrov.

Akciu podporia svojimi koncertmi spevák Martin Harich, ktorý zaspieva 1. júna na konci prvej etapy v Púchove a skupina Polemic, ktorá vystúpi 5. júna v Spišskej Novej Vsi a akciu tak symbolicky uzavrie.

Začiatkom júna sa na Slovensku uskutoční... Foto: Parasport24, SOUL FOR SHOW 2015
cyklisti, charita, hendikepovaní Začiatkom júna sa na Slovensku uskutoční unikátna športová charitatívna akcia.

Zoznam účastníkov nadchádzajúceho ročníka najväčšej cykloakcie sa ráta už teraz na desiatky osobností z rôznych oblastí verejného života. Akciu podporia herecké osobnosti (Přemysl Boublík, Bibiana Ondrejková, Zuzana Vačková), speváci a hudobníci (Jakub Petraník, Martin Harich, Katka Landlová), športovci (Martin Šmahel), redaktori i moderátori známi z televíznych obrazoviek (Marián Lechan, Ján Mečiar, Ján Grexa), pri čom viaceré osobnosti sa podujatia účastnia kontinuálne už niekoľko rokov.

„Keď ma oslovilo OZ Parasport24 v roku 2008, že organizuje takúto akciu, hneď som prisľúbil svoju účasť. Zúčastňujem sa na nej od roku 2009, vynechal som len jeden ročník zo zdravotných dôvodov, ale inak som stálym členom,“ vysvetľuje Ján Grexa, ktorý je veľkým fanúšikom športu a vo svojich 74 rokoch sa stále venuje cykloturistike a rekreačne i stolnému tenisu.

„Na tomto podujatí ma oslovila myšlienka harmonizácie vzťahov medzi telesne postihnutými a zdravými ľuďmi, pretože si myslím, že telesne postihnutí sú niekedy neprávom vyraďovaní zo spoločnosti. Svoje hendikepy ale vedia vyvážiť úžasnou chuťou do života a množstvom aktivít – takže v podstate to nie je tak, že by som ja chodil podporovať ich, ale skôr od nich čerpám energiu. Sú vždy zdrojom dobrej nálady a humoru a mne je humor veľmi blízky,“ dodáva Ján Grexa.

Ďalším stálym členom unikátneho pelotónu je moderátor Ján Mečiar. Ten sa k výprave toto leto pridá už po 6. krát.

Ako priznáva, bicykel vyťahuje a oprašuje iba jediný raz v roku – a to práve kvôli tomuto podujatiu: „Pamätám si, že po úplne prvom zážitku, keď som to absolvoval prvý raz, ma to tak veľmi chytilo za srdce, že už idem automaticky každý rok,“ prezrádza.

„Je to skvelý týždeň strávený medzi úžasnými ľuďmi, človek existuje medzi vozíčkarmi od rána do večera, je to naozaj výnimočné podujatie!“ uzatvára.  

Trasa podujatia Cez Slovensko na bicykli za 5 dní 2015:

  • 1.6. Trenčianske Teplice – Trenčín – Nemšová – Tuchyňa – Púchov

(na konci sprievodný koncert Martina Haricha v STC Púchov)

  • 2.6. Púchov – Bytča – Žilina – Stará Bystrica – Oravská Lesná
  • 3.6. Oravská Lesná – Lokca – Oravský podzámok – Pokrývač – Lúčky – Bešeňová
  • 4.6. Bešeňová – L. Mikuláš – Hybe – Tatranská Štrba
  • 5.6. Štrbské Pleso – Nový a Starý Smokovec – Dolný Smokovec – Poprad – Spišský Štvrtok – Spišská Nová Ves (záverečný koncert, skupina Polemic )

O občianskom združení PARASPORT24

OZ Parasport24 bolo založené v roku 2006 a venuje sa organizácii rôznorodých projektov na podporu hendikepovaných ľudí, ktorí ako jednotlivci majú obmedzené podmienky na získavanie finančných a iných prostriedkov pre vlastný rozvoj. Prostredníctvom športu majú občania so zdravotným postihnutím lepšiu možnosť zaradiť sa do bežného života.

Viac info: www.parasport24.com a www.facebook.com/Parasport24.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #charita #známe osobnosti #hendikepovaní