Predstaviteľom Slovenska v Dunajskej komisii bude Rastislav Káčer

Novým predstaviteľom Slovenska v Dunajskej komisii bude veľvyslanec v Maďarsku Rastislav Káčer. Vyplýva to z návrhu na odvolanie a menovanie stáleho predstaviteľa Slovenskej republiky v Dunajskej komisii, ktorý predložilo ministerstvo zahraničných vecí.

16.05.2015 12:24
Rastislav Káčer Foto:
Rastislav Káčer.
debata (9)

Podľa materiálu zverejneného na portáli právnych predpisov ministerstvo odvolá doterajšieho predstaviteľa Romana Bužeka. Poverovacie listiny pre Káčera má minister zahraničných vecí zabezpečiť do 5. júna. Návrh však ešte musí odobriť vláda.

Bužeka rezort zahraničia poveril plnením „iných úloh priamo nesúvisiacich s činnosťou Dunajskej komisie“. To je dôvodom na jeho odvolanie, uvádza sa v materiáli. Bužek bol predstaviteľom Slovenska od roku 2013.

Dunajská komisia je medzinárodnou medzivládnou organizáciou 11 štátov – Rakúska, Bulharska, Chorvátska, Nemecka, Maďarska, Moldavska, Slovenska, Srbska, Rumunska, Ruskej federácie a Ukrajiny. Založili ju v roku 1949 na základe Dohovoru o režime plavby na Dunaji. Funkciou predstaviteľa bývajú zvyčajne poverení veľvyslanci príslušných štátov akreditovaní v Maďarsku.

Z národných predstaviteľov sa na trojročné obdobie volí rotačným spôsobom predseda, podpredseda a tajomník Dunajskej komisie. Na pomoc predstaviteľovi štátu a pre plnenie odborných úloh sa menujú zástupcovia predstaviteľa štátu v Dunajskej komisii.

Rastislav Káčer pôsobil na viacerých zastupiteľských úradoch v zahraničí. Vzhľadom k jeho súčasnému pôsobeniu v sídle organizácie „bude môcť v koordinácii so zástupcami príslušných rezortov plynulo nadviazať na doterajšie aktivity Slovenskej republiky v Dunajskej komisii v súlade s odsúhlaseným plánom práce,“ uvádza sa v materiáli.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dunajská komisia #predstaviteľ