Frešo: S postom na šéfa NKÚ sa kupčilo

V opozícii sa s postom šéfa Najvyššieho kontrolného úradu kupčilo už pred dvoma rokmi. Aj teraz opoziční politici nehľadajú najlepšieho odborníka, ale politikárčia. Vyhlásil to v diskusnej relácii O päť minút dvanásť v RTVS šéf SDKÚ Pavol Frešo a pridal sa k nemu aj poslanec Štefan Kuffa z Obyčajných ľudí.

18.05.2015 09:00
Pavol Frešo Foto: ,
Predseda SDKÚ Pavol Frešo
debata (21)

Opozícia navrhla za spoločného kandidáta Maroša Žilinku. Podpismi ho podporilo 60 zo 67 opozičných poslancov, Frešo navrhol ďalšieho kandidáta Karola Mitríka, bývalého šéfa SIS počas vlády Ivety Radičovej. Poslanci Kuffa a Marián Kvasnička navrhli za kandidátku Henrietu Crkoňovú. Na Kvasničku tlačilo KDH, aby sa Crkoňovej vzdal, on však radšej vystúpil z klubu KDH.

Kuffa povedal, že kandidátka Crkoňová nie je nová nominácia a bola v hre aj pred 2,5 roka. Spochybnil aj to, že opozícia o spoločnom kandidátovi rokovala. „Za mnou prišli kolegovia z opozície, aby som sa podpísal pod kandidatúru Žilinku, čo som odmietol,“ vyhlásil Kuffa.

Podľa neho podobné skúsenosti má aj ďalší opozičný poslanec. Kuffa tiež uviedol, že to, čo sa teraz deje v opozícii, vníma len ako jednotu navonok, ale v skutočnosti to tak nie je. Poslanci Igor Matovič (OĽaNO) a Pavol Abrhan (KDH) obvinili Freša, že si osvojil kandidáta Roberta Fica. Premiér totiž pred dvoma rokmi povedal, že si vie Mitríka predstaviť ako šéfa NKÚ. „Teraz vidíte, ako funguje opozícia. Prečo nám ľudia neveria,“ upozornil Frešo svojich dvoch opozičných kolegov. Spomenul, prečo v minulosti nebol zvolený žiadny opozičný kandidát na tento post. „Odborná diskusia na túto tému v opozícii nikdy nebola. Bolo to len o tom, kto koľko poslancov dodá, kto má akú dohodu a za čo ju vymení,“ reagoval Frešo.

Opoziční poslanci sa medzi sebou škriepili aj o tom, ako sa diali rokovania o spoločnom kandidátovi. Abrhan vyčítal Frešovi, že o kandidátovi nerokoval s nimi, ale s Ficom. „Prečo ste neprišli za ostatnými kolegami a nezískavali podporu? Kým my sme rokovali v opozícii, vy ste rokovali so Smerom,“ tvrdil Abrhan. Frešo označil jeho slová za klamstvo a vyhlásil, že predkladá najlepšieho kandidáta.

Smer tvrdí, že všetci traja navrhnutí kandidáti sú opoziční. „Je už čas, keď jeden kandidát musí byť zvolený. Vedenie strany bude vyvíjať istý tlak, aby už zvolený bol,“ vyhlásil podpredseda parlamentu Miroslav Číž zo Smeru. Naznačil, že s kandidátom väčšiny opozície Marošom Žilinkom má Smer problém. "Niektoré odborné momenty pána Žilinku nespochybňujem, no predpoklady nestraníckeho výkonu funkcie u neho nevidím,” podotkol Číž.

Žilinka bol za bývalej vlády štátnym tajomníkom rezortu vnútra, ktorému vtedy šéfoval Daniel Lipšic z KDH. Objavil sa tiež na kandidátke KDH vo voľbách 2012 na 22. mieste. Parlament bude nového šéfa NKÚ voliť v utorok.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #Pavol Frešo #voľba šéfa NKÚ