Rodičia nebudú môcť odmietnuť hodiny sexuálnej výchovy na školách

Poslanci zamietli novely školských zákonov člena poslaneckého klubu KDH Alojza Hlinu a poslancov za OĽaNO, ktorými chceli rodičom umožniť, aby mohli odmietnuť hodiny sexuálnej výchovy.

19.05.2015 12:29
učiteľ, výchova, škola, trieda Foto:
Opozičná OĽaNO i poslanec Alojz Hlina navrhovali pre rodičov možnosť rozhodnúť sa, či ich dieťa bude absolvovať sexuálnu výchovu na školách. Poslanci tento návrh zamietli. /Ilustračné foto/
debata (64)

Rodičia by podľa Hlinovho návrhu mohli ospravedlniť svoje deti z rozšírenej sexuálnej výchovy a škola by im musela zabezpečiť náhradné vyučovanie. „Ide o jedno z najliberálnejších opatrení na úseku správy školstva a nevidíme racionálny dôvod, prečo nezaviesť právo rodičov sa vyjadriť, respektíve rozhodnúť o tom, či ich dieťa materskej školy alebo žiak základnej školy bude absolvovať rozšírenú sexuálnu výchovu,“ argumentoval opozičný poslanec.

Ak sa štát prostredníctvom školy rozhodne rozšíriť hodiny vzdelávania v sexuálnej výchove, škola bude podľa novely povinná informovať o tom rodičov dieťaťa. Rodič nemusí zareagovať, a teda bude súhlasiť s rozšírením výučby, alebo si môže od školy vyžiadať študijné materiály.

„Po ich preštudovaní môže povedať, že s tým nemá problém, alebo, a to je vrchol toho liberalizmu, môže povedať, prepáčte, nezdieľam názory, ktoré sú v týchto osnovách, a preto využijem svoje právo, ktoré chceme zaradiť do tohto zákona, a chcem ospravedlniť svoje dieťa z vyučovania,“ povedal Hlina. Zároveň by škola musela zabezpečiť dieťaťu náhradné vyučovanie, aby sa nestalo, že dieťa bude samé, a tak bude nepriamo vyvíjaný tlak, aby radšej ostalo na vyučovaní.

O necelý mesiac neskôr, ako Hlina predstavil návrh, aby rodičia mohli ospravedlniť svoje deti z rozšírenej sexuálnej výchovy, navrhlo podobný postup aj OĽaNO. Erika Jurinová, Igor Matovič a Richard Vašečka chceli v novele školského zákona zaviesť možnosť pre rodičov, zákonných zástupcov žiakov, ako aj pre žiakov samotných odmietnuť účasť na vyučovaní o sexuálnom správaní alebo poznatkoch o eutanázii bez akejkoľvek sankcie a povinnosti si takúto hodinu nahrádzať na inom vyučovacom predmete.

„Súčasné nastavenie podmienok, kde prebieha vyučovanie alebo prednášky o sexuálnom správaní alebo o poznatkoch o eutanázii bez vedomia a predchádzajúceho súhlasu rodičov, je neakceptovateľné, keďže podľa zákona o rodine majú rozhodujúcu úlohu vo výchove dieťaťa rodičia, ktorí súčasne majú právo vychovávať svoje deti v zhode s vlastným náboženským a filozofickým presvedčením,“ argumentovali poslanci obyčajných ľudí.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #Alojz Hlina #OĽaNO #sexuálna výchova #vyučovanie