Nová iniciatíva vyzve slovenskú vládu na prijatie utečencov

Cieľom iniciatívy "Kto pomôže, keď nie my" je vyzvať slovenskú vládu, aby prijala 100 utečeneckých a vysídlených rodín zo Sýrie a Iraku. Súčasťou tejto výzvy je aj predstaviť uskutočniteľnú víziu integrácie týchto rodín do slovenskej spoločnosti, ktorú bude tvoriť verejný prísľub tisícky slovenských rodín, jednotlivcov, organizácií, cirkví a firiem, ktoré sa zaviažu ku konkrétnej pomoci.

20.05.2015 16:03
Irak, ženy, šíiti, sunniti, utečenci, boje Foto: ,
Utečenci z Mosulu.
debata (72)

Spoločenstvo Ladislava Hanusa, ktoré je organizátorom, v stredu oficiálne spustilo prvú fázu iniciatívy. Tá je zameraná na hľadanie dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomôcť s ubytovaním, hľadaním práce, učením slovenčiny a začlenením utečencov do miestnych spoločenstiev.

Popri dobrovoľníkoch sa snažia nájsť podporovateľov aj zo súkromného a verejného sektora, ktorí môžu ponúknuť pracovné miesta, ubytovacie priestory či jazykové kurzy vo väčšom meradle.

Zároveň hľadajú organizátori tejto iniciatívy partnerov z mimovládneho sektora, ktorí v oblasti integrácie už dlhodobo pracujú a sú schopní tejto iniciatíve pomôcť svojou expertízou a skúsenosťami.

Napriek množstvu utečeneckých a vysídlených rodín, ktoré potrebujú pomoc, Slovensko udelilo azyl od roku 2006 len 147 utečencom z celého sveta a zostáva jednou z krajín EÚ, ktoré na svojom území prijímajú najmenší počet utečencov.

„Sme presvedčení, že táto občianska iniciatíva bude dôkazom toho, že v slovenskej spoločnosti existuje solidarita a vôľa prijať utečencov a osobne sa podieľať na ich integrácii v tejto krajine. Dúfame, že bude aj silným indikátorom pre vládu, že umožnenie azylu nemusí byť politicky riskantným rozhodnutím, ale naopak rozvážnym a zodpovedným. Bude sa totiž opierať o širokú sieť ľudí a organizácií, ochotných pomôcť rodinám v núdzi, ktoré sa bez vlastného pričinenia stali obeťami zhoršujúcej sa situácie vo svojej krajine,“ hovorí o zámeroch iniciatívy Juraj Šúst zo Spoločenstva Ladislava Hanusa.

Iniciatívu podporil kňaz Anton Srholec, sociologička Oľga Gyarfášová, novinár Štefan Hríb či bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #iniciatíva