Povinné škôlky pre sociálne znevýhodnené deti nebudú

Parlament zamietol zavedenie povinného nástupu do materskej školy pre deti od troch rokov, ktoré pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia. V novele školského zákona to neúspešne navrhovala poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová.

20.05.2015 17:36
debata (3)

Povinnou škôlkou sa podľa opozičnej poslankyne týmto deťom umožní postupná a plynulá adaptácia na školské prostredie.

Terajšiu úpravu predškolskej dochádzky považuje Nicholsonová za jednu z príčin existencie nultých ročníkov, pri ktorých k prirodzenému kontaktu s väčšinovým prostredím prichádza neskoro.

Finančná úspora z nultých ročníkov by sa podľa nej mohla efektívnejšie využiť na financovanie povinnej dochádzky do materskej školy pre deti, ktoré sa potrebujú adaptovať na školské prostredie.

„Nulté ročníky z uvedeného dôvodu navrhujem zrušiť, keďže ich socializačné funkcie by v dostatočnom časovom predstihu plnila povinná návšteva materskej školy od troch rokov veku dieťaťa,“ vysvetľuje poslankyňa liberálov.

Pripomína, že šesťročný žiak nultého ročníka je už vo výraznejšej miere formovaný prostredím, v ktorom dovtedy žil a je ťažšie „tvarovateľný“ novým prostredím než trojročné dieťa hravou formou v materskej škole.

„Väčšina tých detí bez škôlok nikdy nezvládne náš vzdelávací systém a štát bez prijatia tohto návrhu bude naďalej podporovať rozrastanie armády nevzdelaných ľudí, ktorí sa v živote nikdy nebudú schopní uplatniť,“ konštatuje Nicholsonová.

3 debata chyba