Cirkevný analytik Gazda: Rehabilitácia Bezáka? To si nemyslím

Kauza odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka naberá nový smer. Štátny sekretariát Svätej stolice vydal stanovisko, podľa ktorého na odvolanie trnavského arcibiskupa nebol potrebný dekrét, ako to vo svojich vyhláseniach tvrdil český kardinál Miloslav Vlk.

21.05.2015 08:00
Bezák Foto:
Róbert Bezák
debata (28)

Zdôraznila, že Bezák bol odvolaný po dôkladnom skúmaní a objektívnom posúdení všetkých dostupných súčastí, zvlášť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012.

Cirkevný analytik Imrich Gazda si myslí, že Vlk v tomto prípade ponúkol svoju optiku videnia, pričom Vatikán má inú.

Vatikán vo svojom oficiálnom vyhlásení tvrdí že na odvolanie bývalého trnavského arcibiskupa nebol potrebný dekrét. Kardinál Vlk doteraz tvrdil opak. Znamená to, že klamal?
On mal asi takúto informáciu, keď tvrdí z nejakého dôvodu niečo iné. Neviem povedať, či klamal. Na to vie odpoveď on. Kardinál ponúkol svoju optiku videnia veci a zdá sa, že Vatikán to vidí celé inak.

Prečo mu tak záležalo na Bezákovi. Mali medzi sebou blízky vzťah?
Pred kauzou nie. V rozhovoroch vysvetľoval, že na začiatku kauzy nemal veľký zápal pre ten jeho prípad. Len ho sledoval a postupne sa k nemu dostali informácie a mal potrebu postaviť sa kolegiálne na jeho stranu. Preto mu sprostredkoval súkromnú audienciu u pápeža Františka.

Cirkev niektoré svoje rozhodnutia dekrétmi vysvetľuje a iné nie. Prečo práve pri Bezákovi nie?
Dôvody odvolania Bezáka nie sú oficiálne známe. Vie sa len to, že to bolo výsledkom apoštolskej vizitácie. Vatikán nikdy nezverejňuje dôvody odvolávania biskupov. Jednoducho to len vecne oznámia a v tomto prípade to nebolo inak. Nebol na to dôvod.

Kardinál Vlk po návšteve pápeža spomínal rehabilitáciu Bezáka. Smeruje to k tomu?
To si nemyslím.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Róbert Bezák #rehabilitácia