Fischer zaplatil peňažný trest naraz v celej výške

Viliam Fischer zaplatil peňažný trest 15-tisíc eur, ktorý mu v apríli uložil Špecializovaný trestný súd v Pezinku, naraz v celej výške.

21.05.2015 10:55
kardiochirurg, Viliam Fischer Foto: ,
Kardiochirurg Viliam Fischer.
debata (16)

Potvrdila to hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Súd za prijatie úplatku známemu kardiochirurgovi vymeral okrem dvojročného podmienečného trestu aj vysoký peňažný trest.

Prokurátor uviedol, že „na slovenské pomery ide o vysoký peňažný trest, ale je primeraný vzhľadom na osobu páchateľa a vzhľadom na to, že bral úplatok pri život zachraňujúcom úkone – pri operácii srdca“. Jeden z Fischerových obhajcov avizoval, že pre vysoký peňažný trest požiadajú súd o možnosť ho splácať. „Pán profesor aktuálne žije len z dôchodku,“ uviedol v apríli po skončení verejného zasadnutia.

Fischer koncom minulého roka vo svojej kancelárii zobral úplatok tisíc eur a bonboniéru od dcéry pacientky. Pre matku žiadala včasnú operáciu. V januári prijal lekár ešte obálku s 1 200 eurami a neskôr aj obálku s hotovosťou 800 eur a tašku s dvoma kačicami. Po smrti pacientky sa rodina obrátila na políciu a podala trestné oznámenie. Fischer súhlasil s dohodou o vine a treste, ktorú súd schválil. Členovia rodiny, ktorá spolupracovala s políciou, už nie sú trestne stíhaní. Dozorujúci prokurátor 19. mája zastavil ich trestné stíhanie.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #úplatok #Viliam Fischer