Kaník zakladá platformu proti Frešovi. Nerozbíjaj stranu, odkazuje SDKÚ

Ľudovít Kaník zakladá v SDKÚ názorovú platformu. Podľa Kaníka sa k platforme prihlásil aj europoslanec Eduard Kukan. Kaník vyhlásil, že platforma sa chce dištancovať od konania Pavla Freša.

21.05.2015 13:46 , aktualizované: 19:39
Ľudovít Kaník, Pavol Frešo Foto: ,
Ľudovít Kaník (vľavo) zakladá v SDKÚ platformu, ktorou sa chce dištancovať od šéfa strany Pavla Freša. Kaník tvrdí, že kým v minulosti SDKÚ pravicu spájala, dnes ju pod Frešovým vedením rozbíja.
debata (80)

Podľa Kaníka Frešo sa prepožičal návrhom Smeru v súvislosti s Mitríkom. Kaník bol donedávna členom prezídia strany a predsedom jej rozpočtového výboru, pre nesúhlas s nomináciou Karola Mitríka na predsedu NKÚ sa však straníckych funkcií vzdal. Kaník má záujem zúčastniť sa na primárnych voľbách na lídra kandidátky SDKÚ do parlamentných volieb.

Kaník upozornil, že SDKÚ bola v minulosti zjednotiteľom pravice, dnes je jej rozbíjačom. „Neodchádzame zo strany, ale vytvárame platformu. Chceme, aby platforma presadila zásadné zmeny postojov SDKÚ. Bez toho má strana nulový potenciál,“ povedal s tým, že strana potrebuje vykonať zásadné zmeny ihneď. Podľa neho zmeny sa nebudú dať dosiahnuť, keď bude Frešo na čele strany.

Vytvorenie platformy je podľa Kaníka len prvým krokom. Jeho ambíciou je vytvoriť takú stranu, ktorá s úspechom absolvuje parlamentné voľby. „Chceme vyriešiť dilemu voličov, ktorí niekedy volili SDKÚ a dnes nemajú koho voliť,“ konštatoval.

Kaník sa dostal do SDKÚ cez Demokratickú stranu. V roku 2002 Demokratická strana, ktorej predsedom bol Kaník, stiahla kandidátku z parlamentných volieb. Svojim voličom odporučila voliť SDKÚ. Kaník sa stal po voľbách ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. Následne presadzoval spojenie s SDKÚ. V roku 2005 mimoriadny kongres Demokratickej strany odsúhlasil zlúčenie s SDKÚ. Zlúčenie v roku 2006 odsúhlasila aj SDKÚ a vznikol subjekt s názvom SDKÚ. Kaník bol posledným predsedom DS. Jedným z jeho podpredsedov bol vtedy aj Pavol Frešo.

SDKÚ vyzýva Kaníka, aby nerozbíjal stranu

Regionálny zväz SDKÚ v Bratislavskom kraji vyzval Ľudovíta Kaníka, aby sa zdržal ďalšieho rozbíjania a poškodzovania strany. Informovala o tom tlačová služba SDKÚ. Podľa krajského predsedu SDKÚ v Bratislavskom kraji Martina Zaťoviča znechucujú Kaníkove politické hry členskú základňu strany.

„Členovia v kraji vnímajú veľmi citlivo rozporuplné kroky poslanca Kaníka, ktoré sú v zásade opačné ako rozhodnutia orgánov SDKÚ,“ uviedol Martin Zaťovič. Konanie poslanca Kaníka podľa neho poškodzuje úsilie SDKÚ a jej členov, ktorí sa podieľajú na príprave programu a praktických riešení pre zlepšenie života ľudí na Slovensku.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #SDKÚ #Pavol Frešo #platforma