Eurofondy sú najväčším zlyhaním Ficových vlád, tvrdí Beblavý

Eurofondy sú najväčším zlyhaním vlád Roberta Fica a je to zlyhanie vyplývajúce zo samotnej povahy ich vládnutia. Vyhlásil to nezaradený poslanec parlamentu Miroslav Beblavý (Sieť) v parlamentne j rozprave k vládnej správe o čerpaní eurofondov v programovom období 2007 - 2013. Slovensko podľa neho pravdepodobne nevyužije stovky miliónov eur z peňazí Európskej únie.

21.05.2015 15:46
Miroslav Beblavý Foto: ,
Podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý
debata (21)

Za problém pre verejné financie označil opozičný poslanec aj nadkontrahovanie projektov nad 100 % záväzku na vyčerpanie. „Nadkontrahovanie samo osebe má určitý zmysel, pretože prijímatelia nikdy neminú všetky peniaze, ktoré sú im pridelené. Nadkontrahovanie však zároveň nesie aj riziko, pretože ak sa peniaze vyčerpajú, tak zvyšok je nevyhnutné platiť zo štátnych peňazí,“ upozornil Beblavý. Vyčísliteľný odhad strát z eurofondov pre Slovensko podľa neho dosahuje zhruba 1,5 – 3 mld. eur. „Preto tento problém bude znamenať najväčšie vyčísliteľné zlyhanie vlád Roberta Fica,“ tvrdí poslanec.

Za nevyčísliteľné zlyhanie považuje mrhanie s eurofondmi na pochybné projekty. „Premrhanie vyčerpaných peňazí, ktoré do veľkej miery sú z Bruselu aj preplatené, je najväčším zločinom voči štátu z pohľadu eurofondov,“ uviedol Beblavý. Keby napriek prepadnutiu stoviek miliónov eur bola väčšina peňazí použitá na skutočné priority bez predražovania, eurofondy by nevnímal ako najväčšie zlyhanie súčasnej vlády.

Beblavý menoval ministrov, ktorí majú byť zodpovední

Ďalším zlyhaním vlády je podľa poslanca meškanie so začatím čerpania eurofondov v novom programovom období 2014 – 2020.

„Sme už sedemnásť mesiacov po začatí nového programového obdobia, ktoré sa začalo 1. januára 2014, a okrem toho, že priatelia ministrov tejto vlády prenajali štátu pomerne drahú budovu na Panenskej ulici na operačné programy ministerstva vnútra, sme nevideli žiadne skutočné čerpanie,“ vyhlásil Beblavý.

Spochybnil zámer vlády vyčerpať z nového obdobia v tomto roku vyše jednej miliardy eur. „Je to už dnes horší vývoj, ako bol v rovnakom období minulého programového obdobia,“ dodal.

Najväčšiu spoluzodpovednosť za zlyhanie v čerpaní eurofondov podľa Beblavého majú podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek, exminister hospodárstva Pavol Pavlis, minister dopravy Ján Počiatek a bývalý minister školstva Dušan Čaplovič. „Týchto ministrov, ale aj ostatných ministrov Ficových vlád zodpovedných za eurofondy môžeme rozdeliť do troch kategórií. Sú to bábky, biznismeni a žraloci,“ tvrdí Beblavý. Politickú zodpovednosť má podľa neho aj minister financií Peter Kažimír za to, že dopustil situáciu, keď pre nedostatky pri kontrole eurofondov Európska komisia zastavila platby na projekty vo viacerých operačných programoch.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Robert Fico #Miroslav Beblavý #čerpanie eurofondov