Padni komu padni, bude Mitríkovo heslo

Okolo 80 pracovníkov čakalo v zasadačke Najvyššieho kontrolného úradu na svojho nového šéfa Karola Mitríka. Ďalší pracovníci sledovali cez videomost v expozitúrach NKÚ na Slovensku ceremóniu uvádzania Mitríka do úradu predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim.

22.05.2015 14:00
NKÚ, Karol Mitrík Foto: ,
Karol Mitrík
debata (8)

Nový šéf úradu, vyparádený s motýlikom, vo štvrtok pred svojimi podriadenými vyhlásil, že bude vyžadovať disciplínu, dôslednosť, ale aj politickú nestrannosť. Neskôr médiám povedal, že svojou prácou dokáže, koho zastupuje a že v živote nikdy nekoketoval s ľavicou. „Nebude to tak ani teraz,“ dodal.

Mitríka za kandidáta na šéfa NKÚ navrhol predseda SDKÚ Pavol Frešo. V stredu krátko po voľbe sa s Frešom stretol. „Na rovinu poviem, pán Frešo veľmi dôstojne obhajoval moju osobu a chcel som mu za statočnosť, ktorú prejavil, poďakovať.“

Nový predseda zdôraznil, že pri kontrolách sa bude riadiť heslom – padni komu padni a výnimkou nebude ani bratislavská župa, ktorej šéfuje práve Frešo. Mitrík priznal, že po zvolení dostal veľa gratulácií aj od politikov, ale nechcel hovoriť od koho.

Priznal však, že od predsedu KDH Ján Figeľa blahoželanie neprišlo. Práve KDH nominovalo za kandidáta Maroša Žilinku, za ktorého sa svojimi podpismi postavilo 60 poslancov opozície.

Ján Jasovský končí na čele NKÚ po vyše desiatich rokoch. Svojmu nástupcovi zaželal, aby využil „bohatstvo, ktoré na NKÚ je, tie obrovské skúsenosti a vedomosti“ jeho pracovníkov. Zaželal mu aj lepší vzťah s médiami, ako mal on a aby sa médiá naučili, že NKÚ nie je úrad na hľadanie „pikošiek“.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #opozícia #Karol Mitrík