Jednota opozície. Viac chiméra ako realita

Ako zvady o NKÚ ovplyvnia budúce vzťahy v opozícii? Bude ešte schopná spolupracovať do volieb alebo aj po nich? Necelých desať mesiacov pred parlamentnými voľbami sa jej jednota môže javiť len ako ilúzia.

22.05.2015 13:00
NKU, Mitrik, Jasovsky, prebratie funkcie Foto: ,
Nový šéf NKÚ Karol Mitrík (vľavo) a jeho predchodca Ján Jasovský.
debata (59)

Snaha získať čo najviac voličov bude totiž zvyšovať počet otvorenejších vzájomných súbojov v tábore pravice.

Prípadov rozhádanej opozície bolo doteraz viac ako dosť. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) je toho jasným príkladom. Stalo sa tak už na počiatku volebného obdobia. Po nezvolení kandidátov SaS na čelo úradu si právo nominácie nového kandidáta prisvojila dnes už neexistujúca Ľudová platforma. Od liberálov si za to vyslúžila označenie kolaborantov so Smerom.

Výčitkám čelili aj Obyčajní ľudia Igora Matoviča, ktorí poslali svojho nominanta za vládneho splnomocnenca pre Rómov. Pobúrenie a výčitky počúvalo KDH, keď sa so Smerom dohodlo na novele ústavy o ochrane rodiny.

Najnovšie je kolaborantom líder SDKÚ Pavol Frešo, ktorý opozičnú jednotu naštrbil, keď prišiel s vlastným kandidátom na šéfa NKÚ Karolom Mitríkom. Ten sa včera úradu po zvolení oficiálne ujal.

Práve Frešo sa teraz dostal na čiernu listinu, a nielen u iných opozičných strán, ale aj u vlastných. Pre voľbu šéfa NKÚ skončil v SDKÚ tandem Pavol Frešo – Ľudovít Kaník ako posledných poslancov reprezentujúcich túto stranícku značku.

Kaník včera oznámil, že zakladá názorovú platformu ako prejav nesúhlasu s tým, že Frešo navrhol Mitríka. Ambíciou Kaníka je byť volebným lídrom.

Pozícia predsedu SDKÚ je nezávideniahodná aj medzi partnermi v opozícii. „Určite nebudem s ním rokovať, nemám prečo,“ povedal rezolútne šéf Mostu-Híd Béla Bugár. Miernejší bol Pavol Abrhan z KDH, keď poznamenal, že pozícia Freša bude rozhodne zložitejšia.

Politické body z NKÚ mieni podľa všetkého vyťažiť aj mimoparlamentná SMK, ktorá je priamym konkurentom Bugárovho Mostu-Híd.

Líder SMK József Berényi po zvolení Mitríka vydal vyhlásenie, že pre rivalitu a malichernosť opozície si s ňou Robert Fico robí, čo len chce. Pýta sa, či v tomto štáte existuje opozícia.

Berényi zároveň Bugárovi vyčíta, že si robí kampaň na Žitnom ostrove spolu Robertom Kaliňákom zo Smeru, čo má potvrdzovať, že prioritou nie je zmena vlády, ale vládnutie so Smerom.

Bugár sa voči týmto slovám ohradil. „Kto je Berényi? Hovorí to človek, ktorý vládne v Trnavskom kraji spolu so Smerom, a pritom bola možnosť urobiť koalíciu bez Smeru,“ namietal Bugár.

Podľa neho vysvetlenie, že sa objaví niekde s Kaliňákom pri odovzdávaní hasičskej techniky je jednoduché: „Robím na základe toho, či viem pomôcť ľuďom. Keď sa na mňa obracajú dobrovoľní hasiči z jednotlivých dedín, prečo by som im nepomohol? Potom ma tam aj volajú.“

Predstavitelia opozície tvrdia, že v zásadných veciach sa dokážu dohodnúť. „Účinná kontrola vlády je jednou z takých tém,“ povedal predseda klubu KDH Abrhan a menoval kauzu Váhostav a s tým súvisiace odvolávanie podpredsedu parlamentu Jána Figeľa. Abrhan zároveň doplnil, že sú aj iné témy, kedy každá opozičná strana má iné priority.

Šéf Mostu-Híd upozorňuje, ich klub nepôjde do všetkých akcií, ktoré vymyslia kolegovia z pravice. Ako príklad uviedol odvolávanie člena vlády alebo zvolávanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Podľa Bugára to podporia iba vtedy, ak akcia bude mať zmysel. „Pri odvolávaní ministra zdravotníctva Čisláka bolo namiesto 67 opozičných poslancov za iba 37, lebo viacerí neboli ani v parlamente. To odmietam. K takým excesom sa pripájať nebudem,“ uviedol Bugár.

Voľba predsedu NKÚ sa prejavila v opozícii aj ďalšími spormi. V klube KDH sa členstva vzdal Marián Kvasnička. Materská strana mu vyčítala, že jej vopred nepovedal, že príde s vlastnou kandidátkou.

Abrhanovi najviac prekážal fakt, keď pri rokovaniach s opozíciou hovoril, že kresťanskí demokrati iného kandidáta ako Maroša Žilinku nemajú. Či príde Kvasnička aj o členstvo v hnutí, Abrhan nepovedal. Podľa neho je to vec predsedníctva KDH.

Podľa politológa Juraja Marušiaka by dnes bolo veštením, čo všetko ešte vypláva v súvislosti s voľbou šéfa NKÚ. Ako ďalej uviedol, pri voľbe Mitríka si väčšina opozície pripomenula spoločného nepriateľa premiéra Fica. „A či sa opozícia ešte viac rozháda alebo preskupí, to sa dnes vylúčiť nedá,“ dodal politológ.

Marušiak pripomenul, že na jednej strane je integrujúcim činiteľom opozície premiér a šéf Smeru Robert Fico a zároveň vnútri opozície funguje súperenie. „Reálny líder pravice, ktorým bola SDKÚ, je už iba históriou.

KDH s ohľadom na svoj politický štýl je subkultúrnou stranou s konštantným percentom voličov. V tom prípade sa otvára obrovský priestor pre opozičné formácie na získanie hlasov voličov, ktorí nesúhlasia so Smerom a ktorí viac-menej veľmi ani nemajú koho voliť,“ povedal Marušiak.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #opozícia na Ukrajine #voľba šéfa NKÚ