Snem Smeru opäť povedie podpredseda strany Pavol Paška

Sobotňajší pracovný snem Smeru povedie zrejme ako predsedajúci Pavol Paška. Paška je podpredseda strany. V novembri po kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu odstúpil z pozície predsedu Národnej rady SR a vzdal sa poslaneckého mandátu. Silnú pozíciu v strane si však udržal.

22.05.2015 10:30
Pavol Paška Foto: ,
Pavol Paška
debata (8)

Predsedajúcim bol aj na výročnom sneme, ktorý sa konal tesne po jeho odchode z parlamentu. To, aby Paška viedol snem, navrhol Robert Fico.

Na pracovnom sneme má Smer v sobotu schváliť druhý sociálny balíček. Mali by byť v ňom opatrenia, ktoré budú zamerané na mladých, rodiny i starších ľudí.

Lacnejšie cestovanie, nižšie DPH

Študentom by k vlakom zadarmo mali pribudnúť aj lacnejšie autobusy pre žiakov a študentov. Má sa to týkať tých autobusových spojov, na ktoré nadväzujú vlaky. Tie majú študenti zadarmo od 17. novembra 2014.

V Smere sa tiež uvažuje, že by sa mohla znížiť DPH na základné potraviny. Podmienkou však je, aby sa obchodné reťazce zaviazali v memorande, že zníženie DPH premietnu aj do konečných cien pre zákazníkov.

Do sociálneho balíčka sa má opakovane dostať aj zvyšovanie minimálnej mzdy či valorizácia vianočného dôchodku.

Dostupnejšie škôlky

Opätovne plánuje Smer podporiť financiami aj rozširovanie kapacity materských škôlok. Vládnu dotáciu by na zvýšenie kapacity mali dostať všetci žiadatelia, ktorí splnia podmienky.

V balíčku by sa mala nachádzať aj podpora zatepľovania rodinných domov. Rozvoj cestovného ruchu chce Smer podporiť poukazmi na dovolenky, ktoré by mali dostať rodiny s deťmi, ak sa dovolenku rozhodnú stráviť na Slovensku. Sociálny balíček však nemá narušiť plnenie maastrichtských kritérií na Slovensku.

Opozícia balíček kritizuje

Sociálny balíček kritizuje opozícia. Vláda Roberta Fica podľa podpredsedu strany Most-Híd pre ekonomiku Ivana Švejnu ohrozuje z dlhodobého hľadiska konkurencieschop­nosť Slovenska, pretože zavádza opatrenia, ktoré môžu mať fatálne dôsledky pre slovenskú ekonomiku.

„Vláda koná tak, akoby chcela do volieb prekonať svetový rekord v počte odfajknutých sociálnych balíčkov. Táto ambícia Smeru má však len málo spoločné so zodpovedným hospodárením s verejnými financiami,“ povedal v piatok Ivan Švejna.

Podľa neho vládny Smer míňa peniaze, ktoré nemá. „Pokiaľ štát hospodári s deficitom a zadlženosť rastie, nemôžeme sa tváriť, že disponujeme peniazmi navyše,“ zdôraznil Švejna.

Rovnako pripomenul, že nedávno aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť potvrdila, že dlhodobá udržateľnosť verejných financií Slovenska sa vlani zhoršila a ak nedôjde k zásadným zmenám, zo strednodobého hľadiska hrozia Slovensku veľké problémy.

Konanie by malo byť zodpovedné k budúcnosti

„Smer sa iba tvári, že je z čoho dávať, reálne čísla sú však o niečom inom,“ spresnil podpredseda strany, ktorý ďalej uviedol, že Most-Híd vo svojom programovom dokumente Občianska vízia ponúka v oblasti hospodárskej politiky konkrétne možnosti, ako zvýšiť životnú úroveň občanov na Slovensku.

„Pozeráme sa do budúcnosti, hľadáme dlhodobé a zodpovedné riešenia a nie populistické, krátkodobé, ad hoc opatrenia, ktoré zavádza vláda Roberta Fica,“ vysvetlil Ivan Švejna s tým, že je nutné naštartovať zmeny.

„Musíme konať zodpovedne, pretože aj naše deti a deti našich detí, majú právo na slušný život v tejto krajine,“ dodal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #snem #Pavol Paška