Obvinený primátor Galanty Paška zostáva na slobode

Primátor Galanty Peter Paška zostáva na slobode. Krajský súd v Trnave v piatok zamietol sťažnosť krajského prokurátora proti rozhodnutiu prvostupňového súdu, ktorý nevzal Pašku do väzby. Toto rozhodnutie odmenila skupina primátorových priaznivcov potleskom. Primátora Galanty zadržali minulý týždeň policajti z Národnej kriminálnej agentúry, obvinený je z machinácií pri verejnom obstarávaní.

22.05.2015 11:31
Galanta, Peter Paška Foto: ,
Primátor Galanty Peter Paška.
debata

"Môžem naďalej fungovať ako primátor mesta Galanta,“ povedal pri odchode zo súdu Paška, ktorý stále trvá na tom, že je nevinný.

Verejné obstarávanie, pre ktoré je obvinený, podľa jeho vyjadrenia len zdedil po predchádzajúcom vedení mesta. To potvrdil v piatok aj súd, podľa ktorého machinácie pri verejnom obstarávaní boli rozbehnuté dávno predtým, ako sa obvinený stal primátorom.

Prípad sa týka verejného obstarávania v rámci projektu obnovy južného krídla a dvoch veží neogotického kaštieľa v Galante, na ktorý získala radnica približne 2,4 milióna eur z eurofondov.

Paška je obvinený v časti, ktorá sa týka zabezpečenia technického dozoru na stavbe, zákazku mal podľa výsledkov vyšetrovania získať mestský architekt Peter A.

Z piatkového verejného zasadnutia vyplynulo, že ten sa k spáchaniu skutku priznal s tým, že všetko si zorganizoval sám.

Paška tvrdí, že obstarávanie na stavebný dozor ani na dodávateľa stavby ešte nie je. Galante však reálne hrozí, že o eurofondy na kaštieľ príde.

"Obstarávanie je od začiatku problémové a neustále sa predlžuje. Na realizáciu stavby nám zostávajú tri mesiace, nepovažujem za reálne zrekonštruovať kaštieľ za tri mesiace,“ povedal Paška.

Okrem primátora je z machinácií pri verejnom obstarávaní obvinený aj bývalý primátor, prednosta mestského úradu a mestský architekt.

V súvislosti so situáciou na galantskej radnici odovzdala minulý týždeň skupina poslancov žiadosť o zvolanie mimoriadneho rokovania mestského zastupiteľstva. Pod žiadosťou je trinásť podpisov, primátor musí zvolať zastupiteľstvo do 15 dní.

Ak tak neurobí, podľa zákona o obecnom zriadení sa bude konať v 15. pracovný deň od doručenia žiadosti. Primátor Paška potvrdil, že pravdepodobne ešte v piatok určí termín na rokovanie zastupiteľstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #obvinenie #galanta #verejné obstarávanie #machinácie