Víkend neprekvapí. Opäť dážď, oblačno a búrky

Koniec mája prinesie to, čím nás tento mesiac častoval aj doteraz: nestále počasie a výkyvy teplôt. Príde daždivý víkend, ku koncu nasledujúceho týždňa však už bude oblačnosť odchádzať a začne sa otepľovať.

23.05.2015 06:00
dážď, búrka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Búrky a výdatné dažde, ktoré tento týždeň bičovali niektoré časti Slovenska, sú z klimatologického hľadiska zvláštne a výnimočné. V stredu a vo štvrtok spadlo až sto milimetrov zrážok, teda sto litrov vody na jeden štvorcový meter. Na máj je to veľa, takto zvykne pršať skôr v období prázdnin, teda počas vrcholného leta.

Podľa Pavla Faška, klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, je to spôsobené tým, že cez strednú Európu prechádza od utorka smerom na východ zvlnené frontálne rozhranie a tlaková níž, ktorá sa vytvorila na Jadranom, bráni jeho ďalšiemu postupu.

„Vplyv tlakovej níže sa bude u nás prejavovať až do konca budúceho týždňa. Najbližšie dva až tri dni bude počasie oblačné, budú sa vyskytovať zrážky, ale nie na celom území Slovenska, niektoré regióny nebudú zrážkami zasiahnuté tak, ako by potrebovali,“ povedal Faško.

Pri búrkach spadlo na Považí toľko vody, že narobila viac škody ako úžitku, v niektorých regiónoch nepršalo takmer vôbec. Najmenej zrážok bolo tento týždeň na Záhorí. V stredu tam zaznamenali iba jeden milimeter a vo štvrtok len nemerateľné množstvo. Pri súčasnom nedostatku vlahy by podľa klimatológa krajina potrebovala, aby pršalo rovnomerne na celom území a dážď mal výdatnosť dva až tri milimetre za hodinu. Ak prídu opäť búrky, pri ktorých naprší 40 milimetrov za hodinu, opäť môžu spôsobiť miestne povodne. Ktorá z týchto možností je pravdepodobnejšia?

„Vzhľadom na to, že sa už ochladilo, teraz by sa mohol vytvoriť priestor aj pre trvalejší a veľkopriestorový dážď. Doterajšie búrky boli viazané na to, že na začiatku týždňa bolo ešte teplo. Vznikali ako dôsledok teplotného kontrastu medzi vzduchovými hmotami, ktoré oddeľovalo zvlnené frontálne rozhranie. Ale pretože sa už ochladilo, vplyv tlakovej níže sa môže prejaviť aj trvalejšími a rovnomernejšie rozloženými zrážkami,“ predpokladá klimatológ.

Pre klimatológov a meteorológov sa spolu s májom skončí aj jar, jún je už z ich pohľadu letný mesiac. A leto máva ustálenejšie počasie, bez veľkých teplotných výkyvov. S pribúdajúcim časom sa bude stabilnejšie počasie stále viac presadzovať.

V pondelok je Urbana (25. mája) a s týmto menom sa spája viacero ľudových pranostík. Sú spojené najmä s vinohradníctvom, pretože sv.¤Urban je patrón vinohradníkov. V tento deň môžu byť veľké rozdiely v teplote vzduchu, od tropických teplôt až k mrazom. Napríklad v roku 2007 bolo na Urbana až 33 stupňov Celzia (v Čaklove, Moravskom Sv. Jáne a Hurbanove), ale v roku 1992 vo Švedlári v blízkosti Slovenského raja namerali v tento deň mínus 5,5 stupňa Celzia. Mrazivý Urban bol aj v roku 1970, keď v Oravskej Lesnej namerali mínus 3,3 stupňa, alebo v roku 1991, keď v Prievidzi klesla denná teplota na mínus 1,9 stupňa. Vo vysokých horských polohách môže na Urbana padať aj sneh. Na Skalnatom plese v roku 1991 napadali dva centimetre nového snehu, na Chopku v roku 2013 päť centimetrov, na Lomnickom štíte v roku 1952 až 15 centimetrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #búrky