Súd udelil nové tresty adamčovcom

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici v piatok v obnovenom konaní uložil nové tresty siedmim členom zemplínskej zločineckej skupiny okolo bosa Branislava Adamča.

22.05.2015 18:25
debata

Adamčovi ponechal doživotný trest odňatia slobody, ostatným tresty zmiernili. Obnovené konanie súvisí s nálezom ústavného súdu o protiústavnosti upravovať spodnú hranicu sadzby pri ukladaní trestu za viac skutkov podľa sprísňujúcej tzv. asperačnej zásady a týkalo sa iba výšky trestu, nie viny.

Adamčo si verdikt nevypočul, pretože požiadal o konanie v neprítomnosti. Dôvodom bolo, že jeho advokát sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnil a k náhradnému obhajcovi nemal dôveru. Rovnako sa účasti na pojednávaní vzdali aj Jozef Balog a Rastislav Bán. Rozsudok nie je právoplatný, pretože neprítomné trio adamčovcov sa vyjadrí až po jeho doručení. Prítomní piati členovia gangu sa odvolania vzdali.

O osude adamčovcov rozhodol právoplatne senát Najvyššieho súdu SR v septembri 2010. Pre Adamča potvrdil doživotný trest odňatia slobody, ktorý mu vymeral vtedajší Špeciálny súd v Pezinku vo februári 2009. Nikola Pajdič dostal trest 23 rokov väzenia, Jozef Balog 22 rokov, Štefan Sinička 20 rokov, Marcel Palšák 12,5 roka, Rastislav Bán 12,5 roka, Martin Tóth 11 rokov a Henry Hudák osem rokov. So skupinou odsúdili aj Petra Tirpáka a Júliusa Pajaroša, ktorí dostali polročné podmienečné tresty, a obnova konania sa ich netýkala.

O obnovu konania požiadal Henry Hudák a v januári 2015 mu senát ŠTS vyhovel. Obnova sa týkala celej skupiny. Podľa najnovšieho verdiktu senátu miernejšie tresty dostali Nikola Pajdič 20 rokov, Jozef Balog 20 rokov, Štefan Sinička 15,5 roka, Marcel Palšák a Rastislav Bán zhodne po 11,5 roka, Martin Tóth deväť rokov a Henry Hudák šesť rokov. Predseda senátu uviedol, že k výraznejšiemu zmierneniu trestov u Pajdiča a Siničku prispelo ich priznanie, oľutovanie kriminálnych činov a spolupráca s orgánmi činnými v trestnom konaní. U Adamča by bol doživotný trest aktuálny, aj keby asperačná zásada neexistovala.

Skupina Branislava Adamča podľa súdov páchala trestnú činnosť v rokoch 2003 až 2006. Obžalovaní boli zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vraždy, vyberania výpalného a za vozenie nafty z Ukrajiny, násilia, zapálenia dvoch erotických salónov, uloženia nefunkčného nástražného výbušného systému, ktoré malo slúžiť na skompromitovanie policajta, ako aj z nedovoleného ozbrojovania.

Gang v máji 2004 uniesol Arpáda Nistora zo záložne vo Veľkých Kapušanoch, spútaného a zabaleného do plachty ho odviezli do maštale roľníckeho družstva v obci Stretava, kde ho Branislav Adamčo brutálnym spôsobom zaškrtil ťažným lanom. Keď bol mŕtvy, vyzliekli ho a hodili do vopred vykopanej jamy.

Adamčovi do doživotia zarátali aj vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bosa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Zatiaľ nie je skončená kauza mediálne známej dvojnásobnej vraždy ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave, kde Adamčo figuruje spoločne s dvojicou Pajdič – Balog.

Pred senát ŠTS v Banskej Bystrici priviedla eskorta Nikolu Pajdiča so zakrytou tvárou a v nepriestrelnej veste. Pajdič je v programe na ochranu svedkov, pretože od roku 2012 spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #trest