Tatranský medveď Iwo búra mýty, opäť prešiel hranice

Tatranský medveď Iwo má po zimnom spánku za sebou už aj stovky kilometrov. Najnovšie prešiel opätovne slovensko-poľské hranice.

23.05.2015 09:56
debata (29)

Päťročného samca pred rokom odchytila Správa Tatranského národného parku (TANAP) spolu s poľskými kolegami, aby mu nasadili satelitný obojok. „Medzi medveďmi je asi najväčším nomádom. Búra všetky mýty o teritorialite medveďov. Mali sme skúsenosti, že na začiatku ruje boli samce schopné prejsť obrovské vzdialenosti a nemajú problém absolvovať niekoľko pohorí, medveď Iwo je však, čo sa týka dĺžky prechodenej trate, asi unikát,“ povedal Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP.

Asi stokilový medveď si už minulý rok po odchytení prešiel Vysoké a Západné Tatry, Chočské vrchy, pod Ružomberkom prešiel cez železnicu, rieku Váh, ale aj Veľkú Fatru. „Po návrate do Vysokých Tatier vegetoval pri Smokovci a zimoval na Hrebienku. Na jar tohto roku, keď sa prebral po zimnom spánku, išiel kolmo na juh ponad diaľnicu cez Nízke Tatry, Stolické vrchy, Plešiveckú planinu až do Maďarska,“ uviedol Majko. Tam začiatkom mája vyvolal senzácie, keďže medvede sa na danom území vyskytujú len príležitostne. Po 114-kilometrovej trase sa opäť vrátil na Slovensko. Nezdržal sa tu však dlho a pred niekoľkými dňami prekročil poľské hranice v blízkosti Ukrajiny. Odkedy medveď Iwo opustil pred viac ako tromi týždňami Vysoké Tatry, prešiel viac ako 373 kilometrov.

Podľa Majka sa medveď väčšinu roka zdržiava na slovenskom území. Jeho pohyb umožňuje záchranárom monitorovať zariadenie, ktoré má upevnené na krku. „Je to satelitný obojok, ktorý nám cez GPS-GSM pošle pozíciu, kde sa momentálne vyskytuje, a to v pravidelných intervaloch každých tridsať minút,“ vysvetlil Majko.

Jeho cestu sledujú výskumníci TANAP-u a Ústav ochrany prírody v Krakove v rámci projektu s názvom Globe. Z pozorovania vyplýva, že väčšinu cesty na Slovensku Iwo absolvoval v noci. Vyberal si však náročný terén. Asi päť kilometrov severne od Košíc prešiel diaľnicu D1 medzi Košicami a Prešovom. Presúva sa z lesa do lesa, pričom v noci prechádza aj územím poľnohospodárov. Preplával už niekoľko stoviek metrov cez vodnú nádrž Domaša. Podľa poľských ochranárov by Iwo v rámci expedície mohol časom prekonať viac než 400 kilometrov. Najdlhšia vzdialenosť, ktorú doteraz prekonali medvede v Európe, predstavuje 467 kilometrov. Tieto čísla sa týkajú škandinávskej populácie medveďov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #TANAP