Ficov sociálny balíček: Nižšia DPH na potraviny aj vyššia materská

Vláda premiéra Roberta Fica zníži od budúceho roka sadzbu dane z pridanej hodnoty na základné potraviny na desať zo súčasných 20 percent, ďalej napríklad zvýši materskú a zavedie príspevky na školské lyžiarske kurzy. Fico to v sobotu oznámil na sneme strany Smer.

23.05.2015 11:30 , aktualizované: 14:05
Fico, Smer Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico počas pracovného snemu strany Smer.
debata (745)

Spomínané opatrenia sú súčasťou v poradí druhého sociálneho balíčka, ktorými chce kabinet zlepšiť životnú úroveň občanov. Smer ho pripravil necelý rok pred parlamentnými voľbami, štát na neho podľa Fica vynaloží 200 miliónov eur.

„Ľudia potrebujú pocítiť, že sa Slovensku darí. Štát musí byť solidárny a veľkorysý k ľuďom,“ uviedol Fico k novému sociálnemu balíčku, ktorý zahŕňa 15 opatrení.

Daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané druhy potravín, ako sú chlieb, pečivo, či mlieko sa má od začiatku budúceho roka znížiť zo súčasných 20 % na 10 %. Ide o jedno z hlavných opatrení druhého sociálneho balíčka. „Okruh základných potravín bude veľmi starostlivo vybraný,“ povedal Fico. V tejto súvislosti chce vláda podpísať memorandá s obchodnými reťazcami, aby sa zníženie DPH premietlo do cien vybraných potravín.

Materská má stúpnuť na 70 percent, vyšší aj príspevok na starostlivosť o dieťa

Vláda chce tiež pokračovať vo zvyšovaní minimálnej mzdy, ktorá od začiatku tohto roka dosahuje 380 eur. „Chceme od začiatku budúceho roka zvýšiť minimálnu mzdu tak, aby sa míľovými krokmi priblížila k hranici 400 eur,“ povedal Fico. Ďalším opatrením z druhého sociálneho balíčka má byť špeciálny program pomoci pre okresy s nezamestnanosťou nad 20 %. „Bude zákonom vytvorený automatický mechanizmus nárokovateľnej podpory týchto regiónov formou zvýhodnenia verejných a súkromných investícií, budovania cestnej infraštruktúry a podpory zamestnávania a budovania verejných inštitúcií,“ oznámil premiér. Pôjde podľa neho napríklad o okresy Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava, Poltár, či Sabinov.

Smer chce podporiť aj mladé rodiny. Jedným z opatrení je zvýšenie materskej dávky. Tá by mala podľa Fica stúpnuť zo súčasných 65 % na 70 % hrubej mzdy. „Pokiaľ budeme mať na to budúci rok, pôjdeme až na 75 percent,“ tvrdí predseda Smeru. Stúpnuť by mal aj príspevok na starostlivosť o dieťa, a to z 230 eur na 280 eur. Ide o príspevok na preplácanie nákladov na jasle, či škôlku, ktorý môžu rodičia dostávať do 3 rokov veku dieťaťa. Smer chce tiež zjednodušiť administratívnu náročnosť pri poskytovaní tohto príspevku tak, aby rodič nepreukazoval výdavky na jasle, či škôlku každý mesiac.

Členovia Smeru na pracovnom sneme strany.
Na snem Smeru prišiel aj predseda Obyčajných...
+2Predseda vlády Robert Fico počas pracovného...

Do druhého sociálneho balíčka sa dostala podpora pri rozšírení kapacity materských škôl, ktorý je už súčasťou prvého balíčka. „Ide o pokračovanie projektu, kde chceme uspokojiť čo najviac žiadostí miest a obcí,“ uviedol Fico. Ďalším opatrením je výstavba základných škôl modulového typu v regiónoch, kde je nedostatok školských kapacít. Vláda chce tiež poskytovať príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Má ísť o príspevok na úhradu časti poplatku za pobyt žiakov piatych ročníkov základných škôl na školy v prírode úrovni 100 eur, žiakov siedmych ročníkov základných škôl a študentov tretích ročníkov stredných škôl na lyžiarske kurzy v sume 150 eur. Takýto príspevok má získať 120 tis. žiakov a študentov.

Sociálne slabšie rodiny by mali získať nárok na pobyt v štátnych zariadeniach rezortov obrany a vnútra. Podľa Fica by tento nárok malo získať približne 20 tis. ľudí. Smer tiež plánuje znížiť doplatky za lieky pre dôchodcov a zaviesť limit na doplatky za lieky pre deti do 6 rokov. Ľudia nad 62 rokov by podľa Fica mali za lieky zaplatiť doplatky v sume najviac 25 eur za štvrťrok namiesto súčasných 42 eur za kvartál. Na deti do 6 rokov by mala zaviesť hranica na doplatky za lieky do 8 eur za štvrťrok. Zdravotníctva sa má týkať aj ďalšie opatrenie, a to obnova priestorov štátnych nemocníc. Podľa Fica by to mali viesť k humanizácii nemocničného prostredia.

Príspevky na zatepľovanie a lacnejší plyn

Dvanástym sociálnym opatrením má byť príspevok na zatepľovanie domov a energetických investícií v bytovkách. Pri úplnom zateplení rodinného domu by mali ľudia získať príspevok v sume 30 % nákladov na zateplenie. Okrem toho Štátny fond rozvoja bývania odpustí 15 % z istiny úverov na rekonštrukciu bytových domov.

Slovenský plynárenský priemysel bude začiatkom budúceho roka vracať domácnostiam časť platieb za plyn, uviedol Fico. Súčasťou ešte prvého sociálneho balíčka je totiž záväzok znížiť ceny plynu pre domácnosti za dva roky o dvojciferné číslo. Ako uviedol Fico, od začiatku tohto roka klesla cena plynu o vyše 1 % a očakáva, že na jeseň tohto roka by cena plynu mohla klesnúť o ďalšie 1 až 2 percentá. „Potom to zrátame a matka SPP vráti priamym odberateľom plynu časť platby tak, aby celková zľava predstavovala 10 percent,“ povedal.

Vláda chystá aj lacnejšie bankové účty

Ďalším opatrením je príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie. Má ísť o úhradu časti ceny pri kúpe fotovoltických panelov, veterných turbín, solárnych panelov, kotlov na biomasu a veterných čerpadiel. Podpora štátu má byť vo forme poukážok, ktoré pokryjú časť nákladov na kúpu zariadení. Vláda tiež chystá opatrenie na zavedenie lacného bankového účtu pre všetkých, čo bude podľa Fica stáť banky 70 mil. eur. „Každý občan bude mať nárok na jeden bankový účet za zvýhodnenú cenu,“ povedal Fico. Väčšina ľudí by mala získať nárok na bankový účet v sume do 3 eur a ľudia s nízkym príjmom by mali mať bankový účet zdarma.

Posledným, pätnástym opatrením z druhého balíčka je fakturácia bez dane z pridanej hodnoty medzi dodávateľmi v stavebníctve. Podľa premiéra by DPH štátu odviedla až posledná firma v reťazci.

Predseda Smeru avizoval, že druhý sociálny balíček jeho strana splní do parlamentných volieb v roku 2016. Fico nevylúčil, že parlament by mohol mať samostatné rokovanie o legislatíve, ktorá by sa týkala sociálneho balíčka.

15 opatrení druhého sociálneho balíčka

  • zníženie DPH na 10 percent na vybrané základné potraviny
  • zvýšenie minimálnej mzdy
  • špeciálny program pomoci pre okresy s vysokou mierou nezamestnanosti
  • zvýšenie materskej dávky
  • zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa
  • rozšírenie kapacít materských škôl
  • výstavba základných škôl modulového typu
  • príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy
  • pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach zadarmo
  • zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov
  • obnova spoločných priestorov štátnych nemocníc
  • príspevok na zatepľovanie domov a energetické investície v bytovkách
  • príspevok pre domy na ekologické zdroje energie
  • lacný bankový účet pre každého
  • fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve

Fico varoval, že v prípade zostavenia pravicovej vlády nezostane zo sociálnych balíčkov kameň na kameni. Prípadná pravicová vláda podľa neho podstatnú časť balíčkov zruší. „Ak príde pravicová vláda, zastaví sa rast minimálnej mzdy. Nepochybujem, že sa spustí lavína zvyšovanie cien energií. Určite sa zruší bezplatné cestovanie vlakom. Tŕňom v oku budú lacné bankové účty i nižšia DPH na potraviny. To nie je strašenie, ale skúsenosť s pravicovým vládnutím,“ vyhlásil Fico. Voľby teda budú podľa neho o tom, či vláda bude prejavovať solidaritu, alebo zvíťazí individualizmus. „Máme všetky predpoklady na to, aby sme boli pri predkladaní alternatívy úspešnejší ako rozhádaná opozícia,“ dodal.

Opozícia je rozhádaná, rozpadnutá, zaviedla kultúru vulgarizmov a fyzického útoku. Vyhlásil to dnes predseda vlády Robert Fico na tlačovej konferencii po pracovnom sneme strany Smer-SD, na ktorom predstavil druhý sociálny balíček. Opozícia podľa neho nemá program, nepredstavuje alternatívu a „stavia sa do polohy vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov“.

Fico zároveň odmietol slová opozície, že peniaze, ktoré získali „lepším výberom daní, predstavujú vyššie daňové zaťaženie obyvateľov“. Uviedol, že ekonomike sa dobre darí a v takom prípade sa štát musí podeliť s verejnosťou.

Smer je podľa Fica mimoriadne stabilnou stranou, ktorá má jasnú alternatívu a jasný pohľad na nasledujúce obdobie. Ako povedal na tlačovej besede po skončení pracovného snemu, Smer chce predložiť do parlamentných volieb alternatívu stabilného vládnutia. „Chceme, aby štát, keď sa mu darí, sa podelil aj s občanmi. V tomto duchu sme schválili druhý sociálny balíček. Balíčky sú systémovým krokom v našej práci. Sme pripravení prijímať opatrenia, z ktorých ľudia budú mať prospech,“ zdôraznil Fico.

Podľa neho jeho vláda urobila poriadok vo verejných financiách, dlh je pod tromi percentami, klesá nezamestnanosť, má efektívny výber daní, úspešne bojuje s daňovými únikmi. „Preto sme prijali v roku 2014 prvý sociálny balíček. Ten je už prakticky naplnený. Po úspešnom prvom balíčku bez zvýšenia deficitu sme sa rozhodli pre druhý balíček,“ uviedol Fico s tým, že v decembri príde aj tretí balíček, ktorý sa stane súčasťou programového vyhlásenia vlády, ak bude Smer vo vláde aj po marci 2016.

Premiér sa venoval aj prvému sociálnemu balíčku

Fico sa v príhovore na sneme venoval aj prvému sociálnemu balíčku. Z opatrení, ktoré Smer predstavil v júni 2014, zatiaľ schválili 12. Ešte tak ostávajú tri opatrenia, a to podpora technologických start-upov, uhrádzanie DPH až po prijatí platby za faktúru a zníženie cien plynu pre domácnosti.

Medzi opatreniami, ktoré už v praxi fungujú, sú aj vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov. „Po polroku môžeme konštatovať obrovský úspech,“ uviedol Fico. Ako povedal, dodnes sa zaregistrovalo 760-tisíc cestujúcich. Podľa predsedu vlády vďaka tomuto opatreniu ľudia prestali menej využívať autá a viac vlaky. Podobné opatrenie sa týka aj ľudí, ktorí cestujú vlakom za prácou. Tým prvý sociálny balíček zvýšil zľavy na cestovanie vlakom.

Medzi ďalšie schválené opatrenia z prvého sociálneho balíčka patrí zvýšenie odvodových úľav pri práci študentov na dohodu, zvýšenie príspevku na asistentov zdravotne postihnutých žiakov, daňové úľavy zamestnávateľom poskytujúcim odbornú prácu, daňové úľavy na výskum a vývoj, zvýšenie minimálnej mzdy, zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami, zavedenie minimálneho dôchodku, zvýšenie vianočného príspevku, dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi, zvýšenie kapacít jaslí a materských škôl.

Členovia Smeru na pracovnom sneme strany. Foto: Pravda, Ivan Majerský
snem Smeru Členovia Smeru na pracovnom sneme strany.

Fico: Smer chce vo voľbách opäť ponúknuť stabilitu

Smer chce v parlamentných voľbách v roku 2016 podľa predsedu strany opäť ponúknuť stabilné vládnutie, ktoré je schopné garantovať hospodársky rast a zlepšenie úrovne života ľudí. Ako povedal Fico v prejave na pracovnom sneme, stabilitu nedokáže ponúknuť ani jedna strana. „Pohľad na opozíciu je žalostný. Riziká zlepenca sú obrovské,“ vyhlásil. Pripomenul, že Smer od roku 2012 nesie ako jediná strana zodpovednosť za chod štátu. „My sa tejto zodpovednosti nemôžeme zbaviť,“ konštatoval. Podľa neho Smer je štandardná medzinárodne rešpektovaná sociálnodemokra­tická strana, ktorá má svoje legitímne plány a ambície, ktoré sa týkajú parlamentných volieb.

Súboj medzi vládou a opozíciou sa podľa Fica neodohráva na sociálnych a ekonomických témach. „Opozícia nemá argumenty, alternatívu, či program. Jedinou jej agendou je kriminalizovanie vlády a Smeru,“ konštatoval predseda Smeru, podľa ktorého opozícia stratila všetky právne a ľudské zábrany. „Ide často o vulgárne a urážlivé vyjadrenia. Umelo sa vytvára prezumpcia viny každého, kto sa hlási k Smeru,“ uviedol s tým, že Smer je vyspelá strana, ktorá je schopná priznať vinu a vyvodiť zodpovednosť, pretože vláda jednej strany vytvára priestor na pochybenia a zlyhania. „Budeme na ne reagovať, ale len pod tlakom faktov, a nie opozičného divadla,“ vyhlásil. Fico vyzval, aby sa členovia strany nedali vyprovokovať a neznížili na úroveň opozície. „Ak nás chcú vešať na kandelábre, nazývajú nás hyenami, oni kazia meno slovenskej politiky. Smer sa nepotrebuje predstavovať vulgarizmami a zastrašovaním, ale argumentmi,“ dodal.

Očakávania ľudí sú podľa Fica obrovské. „Ľudia očakávajú, čo sme pre nich pripravení urobiť v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Je našou povinnosťou prinášať ďalšie opatrenia, ktoré budú vplývať na subjektívne hodnotenia občanov. Bez okolkov môžeme vyhlásiť, že sociálnodemokra­tická vláda vyvrátila 20-ročné tvrdenia, že ľavica nevie hospodáriť. Nie je to pravda. Deficit za 2014 dosiahol 2,89 HDP,“ zdôraznil. Vládnutie totiž nemôže byť podľa neho len o ozdravovaní verejných financií. „Z čísel sa ešte nikto nenajedol. Ľudia potrebujú cítiť dobré ekonomické ukazovatele. Štát sa musí s občanmi podeliť o výsledky,“ povedal s tým, že odpoveďou Smeru na požiadavku sociálneho štátu bol prvý sociálny balíček v roku 2014. „Balíček je úspešný. Dvanásť z 15 opatrení sme zrealizovali a zostávajúcim nič nestojí v ceste. Hodnota balíčka dosiahla 250 miliónov eur a dosahujeme ho bez zadlžovania,“ povedal Fico v súvislosti s prvým balíčkom, ktorý Smer prijal v júni 2014.

745 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #sociálny balíček