Sociálne balíčky podľa Figeľa nie sú adresné

Sociálna politika štátu by mala byť solidárna, ale zároveň adresná. Vyhlásil to predseda KDH Ján Figeľ v relácii O 5 minút 12 na RTVS.

24.05.2015 15:41
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (64)

Podľa neho sa za posledné roky zvýšilo daňové zaťaženie obyvateľstva o 3,5 miliardy. To, že Smer z toho prerozdelí niektorým ľuďom v podobe druhého sociálneho balíčka 200 miliónov, sú podľa Figeľa omrvinky. Ako mu oponoval predseda vlády Robert Fico, daňové zaťaženie sa nezvýšilo, sociálny balíček sa pokryje z lepšieho výberu daní a boja proti daňovým únikom. „Ak to považujete za daňové zaťaženie, tak pán Boh s vami,“ povedal Fico predsedovi kresťanských demokratov.

Hoci Figeľ s niektorými opatreniami súhlasí, vyčíta im, že sú málo systémové a adresné. Vlajkovou loďou druhého balíčka, ako Fico opatrenie nazýva, je zníženie DPH z 20 na desať percent na základné potraviny ako chlieb, maslo, pečivo, čerstvé mäso. Figeľ pripomína, že s takýmto návrhom prišiel minulý rok Alojz Hlina a Smer vtedy opatrenie nepodporil.

Súčasťou balíčka, ktorý Fico predstavil na sobotňajšom sneme Smeru, je aj podpora regiónov s nezamestnanosťou nad 20 percent. Tiež chce zvýšiť minimálnu mzdu na 400 eur. Figeľovi sa nepáči, že hoci nezamestnanosť klesá, je najvyššia v regióne V4 a len južanské krajiny poznačené krízou, ako napríklad Taliansko a Grécko, majú vyššiu nezamestnanosť. „Ja nerozumiem, čo vy si vygumujete mozog, keď skončíte vo vláde. Odovzdali ste nám nezamestnanosť 14 percent. Teraz sa nám ju podarilo znížiť pod 12 percent,“ oponoval Fico. Figeľ argumentoval, že krátka vláda Ivety Radičovej sa musela vyrovnať s „gréckym deficitom“, ktorý po sebe zanechala prvá Ficova vláda. Podľa Fica 14-percentná nezamestnanosť je zase výsledkom rozhádanosti vtedajšej koalície.

Zvýšenie materskej dovolenky a rozšírenie kapacity materských škôl je tiež súčasťou druhého balíčka. Rozširovanie materských škôl bolo aj v prvom balíčku, vláda sa však rozhodla toto opatrenie opäť podporiť. Prvýkrát na rozširovanie vyčlenili desať miliónov, teraz plánujú päť až desať miliónov eur, uviedol Fico. Toto opatrenie zároveň podľa neho podporuje aj stavebnícky sektor, ktorý na rozširovaní škôlok pracuje. Cestovný ruch chce premiér podporiť dotovaním škôl v prírode a lyžiarskych výcvikov sumou približne 150 eur na žiaka.

Vlaky zadarmo považuje Fico za veľmi úspešné

Fico spomenul aj vlaky zadarmo z prvého balíčka. Toto opatrenie je podľa neho mimoriadne úspešné. Figeľovi sa však nepáči, že vláda nerobí nič preto, aby podporila aj autobusovú dopravu. KDH už navrhovalo zavedenie školských autobusov. „Navrhovali sme autobusy pre deti, aby mohli bezpečnejšie cestovať. Sú regióny, kde nie je vlaková doprava. A tie deti, ktoré preto nemôžu využívať vlaky, tie sú od macochy?“ pýtal sa Figeľ. Ako uviedol, mládež „nemôžeme vychovávať tak, že Robert dá niečo zadarmo a po voľbách dá ešte viac. Tak ich morálne pokazíme,“ vyhlásil.

Robert Fico na sobotňajšom pracovnom sneme strany Smer predstavil 15 opatrení druhého sociálneho balíčka. Prvý predstavil v júni minulého roku, tretí balíček ohlásil na začiatok budúceho roka. Ten by mal podľa Fica stáť 400 miliónov. Cena druhého balíčka je 200 miliónov, z toho takmer 100 miliónov pôjde na zníženie DPH na potraviny. Prvý balíček, ktoré súčasťou sú vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov, vyšiel štátnu pokladnicu na 250 miliónov eur.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ján Figeľ #sociálny balíček