Opozícia nepresadila zrušenie gastrolístkov, nevrátia sa ani časenky

Parlament v utorok neschválil dve novely, ktorými opoziční poslanci Juraj Droba (SaS) a Miroslav Kadúc (OĽaNO) navrhovali zrušenie gastrolístkov a poplatkov za prednostné vyšetrenie.

26.05.2015 09:14 , aktualizované: 12:30
debata (141)

„Navrhovaná právna úprava tam, kde sa stravovanie teraz zabezpečuje prostredníctvom sprostredkovateľa, zaručuje zamestnancovi, že od zamestnávateľa dostane príspevok, ktorý na stravovanie vynakladal aj doteraz (55 % ceny jedla), plus mu nebude musieť zo mzdy strhávať druhú časť garantovanej výšky sumy (45 % ceny jedla) na stravu,“ vysvetľovali opoziční poslanci.

Zamestnanec tak mal mať vyššiu mzdu a to, akým spôsobom s týmito peniazmi naloží, malo byť na jeho rozhodnutí. „Buď si za to kúpi obed ako doteraz, alebo tieto peniaze využije inak. Dnes nie je výnimkou, že za tzv. gastrolístky si zamestnanci nekupujú obedy, ale napríklad za ne nakupujú v predajniach potravín a podobne,“ konštatovali Droba a Kadúc.

Zákonodarcovia chceli zo zákona odstrániť sprostredkovateľov stravovania. „Tak, ako je právna úprava postavená dnes, zabezpečuje zo zákona niekoľkým subjektom pravidelný príjem, pričom oficiálne ide o podnikateľskú činnosť. Na dosiahnutie príjmu v zásade stačí samotný fakt existencie. Na druhej strane pre zamestnávateľov a pre reštauračné zariadenia to predstavuje zvýšené výdavky, ktoré by mohli pri svojej činnosti ušetriť, respektíve použiť inak,“ argumentovali Droba a Kadúc.

Neprešiel ani návrh o obnovení poplatkov za prednostné vyšetrenie

Parlament zamietol aj novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, v ktorej poslanci Miroslav Kadúc (OĽaNO) a Juraj Droba (SaS) navrhovali zrušiť opätovné zavedenie inštitútu prednostných vyšetrení. Zrušenie objednávania sa na prednostné vyšetrenie za poplatok bolo podľa nich chybou, a je na ujmu pacientov i zdravotníctva ako takého.

Poslanci navrhovali, aby na prednostné vyšetrenie bol vyhradený čas vždy len po 14:00 a na konci ordinačných hodín v príslušnom dni. Pacient má uhrádzať iba objednanie na prednostné vyšetrenie. „V dôsledku navrhovanej úpravy bude objednávanie pacientov na konkrétny čas mimo „prednostných“ ordinačných hodín zadarmo,“ uvádzajú opoziční poslanci.

Droba: Zrušenie časeniek je hlúposť

Vyhradené ordinačné hodiny má schvaľovať samosprávny kraj s tým, že tie nesmú presiahnuť jednu šestinu ordinačných hodín konkrétneho poskytovateľa. „Zrušenie možnosti časeniek u lekára považujem za kardinálnu hlúposť. Naším návrhom sa pokúsime pracujúcim a vyťaženým ľuďom prinavrátiť túto možnosť aspoň v oklieštenej podobe,“ uviedol Droba. Predkladatelia tvrdia, že ich návrh zároveň umožní ambulanciám aspoň čiastočne vykryť výpadky príjmov.

Vládna strana Smer podľa navrhovateľov pri zrušení inštitútu dostatočne nezohľadnila skutočnosť, že ten prinášal pacientom výhody a neboli obmedzovaní napríklad pri plnení pracovných povinností. "Pri katastrofálnom stave slovenského zdravotníctva robia veci, ktoré ešte viac obmedzujú už aj tak minimálnu zónu komfortu pacienta. Slovenské zdravotníctvo má byť zamerané na blaho pacienta, nie na blaho mecenášov,“ konštatuje Kadúc.

Blanár: poplatok spôsoboval v praxi problémy

Prednostné vyšetrenia za poplatok skončili na návrh poslanca Juraja Blanára (Smer), podľa ktorého v praxi spôsoboval problémy. Blanár poukázal na to, že pacientovi, ktorý riadne čakal na ošetrenie, sa čakanie mnohokrát predlžovalo, nakoľko ho predbehol ten, čo si zaplatil. Problematická bola podľa Blanára aj kontrola dodržiavania prednostných hodín. Poukazoval aj na to, že sme jediná krajina široko-ďaleko, ktorá má takýto inštitút. Novela je účinná od apríla s tým, že na zrušenie inštitútu bolo ustanovené dvojmesačné prechodné obdobie.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #gastrolístky #zákonník práce #novela #prednostné vyšetrenie #časenky