Lacnejšie lieky pre penzistov a deti už v tomto roku

Dôchodcovia a deti budú menej doplácať za lieky už tento rok. Zníženie ich spoluúčasti je súčasťou druhého sociálneho balíčka. Opatrenie sa dotkne penzistov nad 62 rokov a detí do 6 rokov.

26.05.2015 13:48
debata

Ak za štvrťrok nechajú v lekárni starší ľudia viac ako 25 eur a deti viac ako 8 eur, rozdiel im vráti zdravotná poisťovňa. Napríklad, ak na lieky poistenec minie švrťročne 60 eur, dôchodca od poisťovne dostane späť 35 eur, dieťa až 52 eur.

Tzv. ochranný limit na lieky majú dôchodcovia aj dnes, za kvartál predstavuje sumu 45 eur, pri invalidoch je hranica 30 eur. Jej zníženie na 25 eur bude znamenať, že lieky budú dostupnejšie a narastie počet ľudí, ktorí budú mať nárok na vyplatenie rozdielu.

Ministerstvo zdravotníctva v týchto dňoch pripravuje zmenu v zákone, platiť by mala ešte v tomto roku. Presný termín rezort neuviedol. „Vo veľmi krátkej dobe predstavíme novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorá zlepší ochranu sociálne znevýhodnených pacientov (seniori a deti) pred vysokými doplatkami za lieky,“ uviedol hovorca rezortu Peter Bubla.

Zdravotné poisťovne zatiaľ nemajú odhady, koľko peňazí budú posielať penzistom aj deťom. Všetky tri poisťovne za prvé tri mesiace tohto roku vrátili na preplatkoch viac než 400-tisíc eur. Najčastejšie vyrovnávali spoluúčasť za lieky na liečbu infekčných ochorení (napríklad antibiotiká, antivirotiká). „Vzhľadom na to, že ešte nepoznáme spôsob výpočtu ochranného limitu vo vzťahu k obdobiu (ročný alebo štvrťročný), v tejto chvíli nevieme spresniť výšku doplatkov, ktoré bude musieť poisťovňa vrátiť,“ reagovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Súkromná zdravotná poisťovňa Union pripomenula, že nové opatrenia s nimi nik nekonzultoval. „Výpadok zo zníženia doplatkov za lieky vybraným skupinám bude potrebné kompenzovať navýšením zdrojov do zdravotníctva,“ avizuje hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová. Dodala, že ak budú musieť v jednej oblasti zdravotnej starostlivosti náklady zvýšiť (napríklad doplatky za lieky), v inej oblasti ich zase bude treba znížiť. Smatanová nekonkretizovala, kde by poisťovňa mohla krátiť.

Asociácia na ochranu práv pacientov si myslí, že zníženie ochranného limitu na lieky je prínosom pre penzistov aj pre deti. „V súčasnosti je veľa penzistov aj mladých rodín na hranici chudoby, a tiež by sa mali identifikovať aj ďalšie skupiny pacientov, ktoré by si zaslúžili ochranný limit na lieky,“ povedala prezidentka asociácie Katarína Kafková.

Tí, ktorí podmienky na ochranný limit spĺňajú, nemusia podávať žiadosti do zdravotnej poisťovne o vrátenie doplatku. Nemusia ani odovzdávať doklady z registračnej pokladnice. Poisťovňa sama vypočíta, koľko má poistencovi vrátiť. Na zaslanie peňazí má 90 dní. Posiela ich poštovou poukážkou alebo priamo na bankový účet poistenca. Do limitu sa počítajú len najlacnejšie lieky v danej skupine. Pacienti v lekárni vždy najskôr musia zaplatiť celý poplatok, peniaze poisťovne vracajú až po skončení štvrťroka.

Ochranný limit sa netýka penzistov, ktorí sú zamestnaní, teda majú príjmy podliehajúce dani z príjmov, a dôchodcov, ktorých penzia presahuje 50 % priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. V tomto roku je hranica dôchodku 412 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #doplatky za lieky #sociálny balíček #deti v predškolskom veku