Borec: Problémy v justícii sú v susedných krajinách rovnaké

Problematické oblasti justície sú v okolitých krajinách rovnaké ako na Slovensku. Minister spravodlivosti Tomáš Borec týmto spôsobom zhrnul závery utorkového spoločného rokovania zástupcov pre oblasť justície krajín V4, Slovinska a Chorvátska. Z tohto dôvodu je podľa neho dobré, že si v tejto oblasti krajiny môžu vymieňať nápady a skúsenosti.

26.05.2015 14:12
Minister spravodlivosti, Tomáš Borec Foto: ,
Minister spravodlivosti Tomáš Borec.
debata (11)

„Treba povedať, že tie problémy, ktorým čelíme, napríklad s dôveryhodnosťou súdov v našich krajinách, sú úplne rovnaké,“ povedal minister. V rôznych krajinách existujú podľa neho rôzne riešenia na spoločné problémy a je možné sa nimi inšpirovať.

„My sme napríklad teraz zavŕšili rekodifikáciu civilného procesného práva, čo v iných krajinách momentálne začínajú riešiť, napríklad v Maďarsku a v Čechách,“ povedal Borec. Slovensko sa podľa neho zase inšpirovalo v Čechách pri tvorbe návrhu zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb. „Predpokladám, že v určitom časovom rámci bude aj u nás prijatý,“ uviedol Borec.

Popoludní ešte budú zástupcovia pre oblasť justície krajín V4, Slovinska a Chorvátska rokovať napríklad aj o iniciatíve Európskej komisie zriadiť post takzvaného európskeho prokurátora, ktorý by mal riešiť podvody s európskymi finančnými zdrojmi v členských štátoch.

„My teraz otvárame otázky, ktoré ešte nezazneli na európskej pôde, a to sú také praktické dosahy tejto témy, ktoré nás trápia,“ povedal minister. Ako dodal, vyriešiť musia okrem veľkých otázok, ktoré sa riešia na európskej úrovni, aj praktické dosahy a praktický výkon funkcii tohto inštitútu tak, aby prispel k zefektívneniu a zrýchleniu konaní.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #problémy #minister spravodlivosti #justícia #Tomáš Borec